Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 20.10.2022

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
05:45
Dobro jutro
06:00
Novice
06:30
Novice

V jutru na Valu 202 postrežemo z utrinkom po uvodni evropski tekmi slovenskih odbojkarskih prvakinj, ki so gostovale v Zagrebu.

Avtor: Boštjan Reberšak

Gostja Globalne vasi bo pravnica Anteja Ubović, ki se je z možem pilotom po propadu slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways preselila na Švedsko. Šestčlanska družina zdaj prebiva v manjšem naselju približno 40 km od najbližjega večjega mesta Uppsala. Anteja v intervjuju razlaga o svojih "novih začetkih"; učenju jezika in obveznem dodatnem univerzitetnem izobraževanju, ki ji omogoča delo v švedskem pravu, o bogastvu ponudbe prostočasnih dejavnosti v naravi, ki jim jo ponuja novo okolje, pa tudi o tamkajšnjih sodobnih pristopih k izobraževanju otrok od vrtca naprej. Na Švedskem denimo otroci vse do četrtega razreda osnovne šole ne poznajo pojma domača naloga, tudi šolskih potrebščin ne nosijo s seboj v šolo in nazaj domov … se pa že zelo zgodaj v sklopu učnega procesa srečujejo z raznimi tehnologijami, kot so pametne mobilne naprave oziroma tablični računalniki.

Avtor: Mitja Peček

08:30
Novice

Dopoldanske športne minute bodo v prerez vzele začetek evropske sezone kamniških odbojkaric ter v tej sezoni prvo evropsko gostovanje košarkarske Olimpije, zdesetkane zaradi poškodb in bolezni.

Avtor: Uroš Volk

09:30
Novice
10:30
Novice
11:30
Novice
11:38
Obvestila

Aprila 2019 smo si lahko črno luknjo prvič ogledali na fotografiji, podoba črnega kroga z ognjenim obročem je osupnila znanstvenike in laike. Raziskovalci so leta delali na tem, da so povezovali desetine teleskopov po svetu in naposled z njihovo pomočjo ustvarili podobo še nikoli videnega. Eden od pobudnikov projekta Event Horizon Telescope in takratni predsednik znanstvenega sveta pri njem Nemec Heino Falcke je minuli teden obiskal Slovenijo, saj so mu na Univerzi v Novi Gorici podelili častni doktorat. Za tokratno Frekvenco X smo se z njim pogovarjali o tem, zakaj so črne luknje takšno astronomsko čudo, ali nam bo kdaj uspelo pogledati v njihovo notranjost in ali je v znanosti tudi kaj prostora za vero. Intervju s Falckejem, ki je sicer profesor za astrofiziko delcev in radijsko astronomijo na univerzi Radboud na Nizozemskem, sta pripravila Valter Pregelj in Maja Ratej.

Avtor: VAL202

12:30
Novice

Petindvajsetminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: RAS Prvi

Znanosti na RTV-ju sledi kar nekaj novinarjev in uredništev. Televizijci med drugim tedensko ustvarjajo oddajo Ugriznimo znanost. Minuli teden smo se jim pridružili na snemanju posebne oddaje o usodi Benetk, ki so v nevarnosti zaradi pogrezanja in dvigovanja morske gladine. Pri tem prav slovenski raziskovalci ponujajo svojstveno rešitev, kako beneški les, ki drži mesto nad vodo, obvarovati pred prehitrim propadanjem. V znanost ugriznemo s prav posebno skupno reportažo ta četrtek ob 14. uri.

Avtor: VAL202

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

Avtor: RAS Prvi

16:30
Novice

Odbita do bita tokrat z odbito zgodbo o domači izdelavi profesionalne mehanske tipkovnice. Tomaž Zaman je uspešno podjetje in kariero programerja obesil na klin in se posvetil raziskovanju in izdelovanju tipkovnic. Zakaj je računalniška oprema prav tako pomembna kot računalnik, kako je rasla skupnost ljubiteljev tipkovnic in kako se odločiti za pravi kos opreme?

Avtor: VAL202

17:30
Novice
17:35
Obvestila

Popoldanske športne minute posvetimo bližajočemu se domačemu evropskemu prvenstvu za rokometašice.

Avtor: Aljaž Golčer

Christina Aguilera je pred 20 leti izdala četrti studijski album Stripped, ki velja za enega najbolje prodajanih dolgometražcev 21. stoletja.

Avtor: Klara Zupančič

Večerni spored 18:25

Avtor: VAL202

Nina Zagoričnik in Borja Močnik razvajata z glasbo in intervjujem, ki vam da misliti. Tokrat bo gost oddaje Proti etru, spet ta dež slovenski gledališki režiser Diego de Brea. Prav nocoj bo na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega premiera njegove uprizoritve Bog Masakra, popularne francoske dramatičarke Yasmine Reza.

Avtor: Nina Zagoričnik, Borja Močnik

Zadnja sprememba: 21.10.2022 11:35:12

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt