Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jutro 202

141 epizod

141 epizod


Vsebine jutranjega programa Vala 202.


19. 03. 2024

Kako si pa ti dobil ime: Poljanka in Šeherezada

V drugi epizodi rubrike z za zdaj še delovnim naslovom 'Kako si pa ti dobil ime?' navdih iščemo v leposlovju. Svoji zgodbi sta delili poslušalki Poljanka in Šeherezada. Če imaš na to vprašanje zanimiv odgovor, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


19. 03. 2024

Pavza: Peter Krajnik pešači skozi življenje

Tokratni gost Pavze je Peter Krajnik, ki si je vzel premor od sodobnih prevoznih sredstev in pešači, zadnje čase pa tudi kolesari, skozi življenje. Začelo se je pred tremi leti med kovidom, ko je iz Zaprevala pri Starem vrhu do službe v Železnikih in nazaj začel hoditi peš. Peš gre tudi v trgovino, po opravkih, na športne aktivnosti ... Avta ne potrebuje več, zato ga bo sredi leta, ko mu poteče registracija, podaril sodelavcu. Pa ni omejen samo na Gorenjsko: pred kratkim jo je peš mahnil do Ancone, peš je prišel domov z obiska na Nizozemskem, lani pa se je usedel na kolo in se odpeljal do Portugalske. Sam zase pravi, da ni samotar in mu hoja preprosto 'paše'.


12. 03. 2024

Pavza: Bernarda Gregorec Cafuta zdaj mirno spi

Bernarda Gregorec Cafuta je pred dobrim desetletjem s soprogom Petrom kupila ekološko kmetijo. Pred štirimi leti pa se je poslovila od sodelavcev v podjetju in se posvetila le kmetovanju. Čeprav je njena pot od takrat zavila bolj v smer promocije zdrave prehrane in kuhanja in čeprav kmetijo še vedno prenavljajo, je v Halozah našla svoje poslanstvo.


12. 03. 2024

UgibAnja: Bahrain, 1990 in Sepp Kuss

Kombinacija športa, torej gibanja, in kviza z Anjo nam ponuja radijsko igro z zelo preprostimi pravili. Tri vprašanja, trije odgovori. V finalu pa poiščemo športnika ali športnico, ki vse te odgovore povezuje.


05. 03. 2024

Kako si pa ti dobil ime?

Pilotna epizoda rubrike z za zdaj še delovnim naslovom Kako si pa ti dobil ime? Če imaš na to vprašanje zanimiv odgovor, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


05. 03. 2024

Pavza: Sabina Jugovec, ko potovanje ni dovolj in si vzameš dolgotrajno pavzo

Mlada popotnica Sabina Jugovec je po desetih letih običajnega življenja mladega človeka, ko je med redno službo poskušala čim več dopustniških dni izkoristiti za potovanja, ugotovila, da nekajtedenska potovanja preprosto ne zadostujejo več. Pustila je službo, si vzela pavzo za nedoločen čas in se sploh prvič, brez časovnih omejitev, sama podala na potovanje. Najprej po Srednji, nato Južni Ameriki. Prepotovala je Mehiko, Gvatemalo, zdaj je v Kolumbiji, kjer je spoznala veliko podobno mislečih ljudi na pavzah. Zdaj ugotavlja, kako in kam naprej. Ali nazaj.


27. 02. 2024

Pavza: Petra Kovačec postala mojstrica tradicionalne indonezijske obrti

Petra Kovačec je socialna delavka, ki se je po sedmih letih dela na področju duševnega zdravja odločila za spremembo kariere. Sprememba je bila zelo drzna, odpravila se je na študij tradicionalne indonezijske umetnosti v Džogdžakarto. Česa se je med študijem poslikave blaga naučila o slikanju odtenkov življenja, zakaj se je vrnila in zakaj se njena pavza ni razvila čisto tako, kot je pričakovala.


20. 02. 2024

UgibAnja: Prosto, Olimpija, Doha

Kombinacija športa, torej gibanja, in kviza z Anjo nam ponuja radijsko igro s sila preprostimi pravili. Tri vprašanja, trije odgovori. V finalu pa poiščemo športnika ali športnico, ki povezuje vse te odgovore.


20. 02. 2024

Pavza: Uroš Kuzman, iz ene postne akcije na drugo

Je komik in docent na Fakulteti za matematiko in fiziko. Ne nujno v tem vrstnem redu. Pred dvema letoma je bil ambasador akcije 40 dni brez alkohola. In se tako navdušil, da si je lani zadal še eno postno akcijo in letos še eno …


13. 02. 2024

UgibAnja: svetovni dan radia

Kombinacija športa, torej gibanja, in kviza z Anjo nam ponuja radijsko igro z zelo preprostimi pravili. Tri vprašanja, trije odgovori. In ker je ravno praznik radia, tudi trije zmagovalci.


13. 02. 2024

Pavza: Janez Jona Vene je iskal eksotiko, pristal pa v samostanu Stična

V iskanju miru in sprostitve zaradi naporne službe je razmišljal o potovanju v eksotične kraje. Po nasvetu prijatelja pa pristal v samostanu Stična. Kaj ga je tako prevzelo, da je svoje bivanje s predvidenih 14 dni podaljšal na en mesec in nato na vse življenje?


06. 02. 2024

Pavza: Drejc Derganc je brez telefona privarčeval čas in denar

Tokrat bomo v Pavzi gostili študenta fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, glasbenika in plesalca Drejca Derganca, sodobnega mladega človeka, ki si je pred dobrim letom predpisal enoletno pavzo od pametnega telefona in si omislil najpreprostejši mobilni telefon na tipke. Koliko drobnih opravil, komunikacije, navigacije, družabnih obveznosti in podobnega lahko človek, rojen v svet drsanja po ekranih, opravi s ‘prazgodovinskim’ mobilcem? Kaj je med svojo pavzo najbolj pogrešal in kaj je spoznal?


30. 01. 2024

Pavza: Hana Stela Hrovatin o čikpavzi brez cigarete

Čeprav bomo danes govorili o čikpavzi, z njo še zdaleč ne želimo promovirati kajenja. So pa čikpavze ali politično korektneje krajši, nekajminutni odmori za oddih in druženje med delovnim časom prav tisto, kar vsak zaposleni potrebuje. Med temi nekajminutnimi odmori se namreč lahko sprostimo, lahko zmanjšamo stres, se družimo in neformalno povežemo s sodelavci. Prav na takih pavzah pogosto mimogrede razrešimo kakšno težavo ali dobimo izvrstno zamisel. "Etika 'čik pavze' in kaj se lahko od nje naučimo" je naslov članka na spletni strani Psihologija dela, ki jo urejajo študentje in študentke psihologije tako ljubljanske kot mariborske Filozofske fakultete. In pred dobrim letom je tam omenjeni članek objavila Hana Stela Hrovatin, gostja tokratne nekoliko akademsko obarvane pavze.


23. 01. 2024

UgibAnja: Koper, Danska in 88

Kombinacija športa, torej gibanja, in kviza z Anjo nam ponuja radijsko igro s sila preprostimi pravili. Tri vprašanja, trije odgovori. V finalu pa poiščemo športnika ali športnico, ki povezuje vse te odgovore.


23. 01. 2024

Pavza: Uroš Čimžar po 20 letih začel iskati dolgčas

Uroš Čimžar je že kot študent s kolegi ustanovil podjetje in pripeljali so ga na italijansko borzo. Po dobrih 20 letih se je odločil za premor. Razloži nam, kako se je ob iskanju dolgčasa soočil tudi z zdravstvenimi izzivi.


16. 01. 2024

Pavza: Tomaž Gajser, iz Haloz do Katmanduja

Šest mesecev in več kot osem tisoč kilometrov je trajala in bila dolga prva ‘pavza’ Tomaža Gajserja, fanta iz Haloz, ki je pri tridesetih pustil službo, prodal premoženje in se odpravil na dvojno potovanje: s kolesom od Žetal do Katmanduja in hkrati na pot iskanja samega sebe ter svojih meja. Njegova polletna pavza se je raztegnila na nekajletno, saj je po tem obredel še Avstralijo in Novo Zelandijo, v tem času pa zastavil tudi svojo novo podjetniško pot. A je prišla korona in življenje se mu je po pavzi utirilo v običajnejše tirnice.


09. 01. 2024

UgibAnja: Slatnar, 2005 in Engelberg

Kombinacija športa, torej gibanja, in kviza z Anjo nam ponuja radijsko igro s sila preprostimi pravili. Tri vprašanja, trije odgovori. V finalu pa poiščemo športnika ali športnico, ki povezuje vse te odgovore.


09. 01. 2024

Pavza: Sobotno delo dramskega igralca Borisa Mihalja

Ustvaril je več kot 80 vlog, je tudi akademski slikar in umetnostni zgodovinar, a pripovedoval bo o pavzi oz. sobotnih letih. Boris Mihalj, član igralskega ansambla SNG Drama, končuje tretji doktorat in pri akademskem udejstvovanju mu je prav prišlo sobotno leto, ki je, kot poudarja, pravzaprav sobotno delo!


21. 12. 2023

Božična Uganda s Katjo Lenart

Mitja Peček je Katjo Lenart v studio pretihotapil kot presenečenje za Tino Smole, gostjo globalne vasi. A ker je tudi Katja strokovnjakinja za vse v povezavi z Ugando, sta se na dolgo in široko pogovarjala o ugandščini, ugandskem radiu, kulturi in ljudeh. Skratka en konkreten ugandski šnelkurs!


20. 12. 2023

CMOKIE: božični hit Štrasa in Andreja

Gregor iz Novega mesta in Andrej v živo pišeta pop song. Za pomoč sta prosila poslušalce, ki so jima poslali besede, verze in rime. Nastala je skladba Cmokie.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt