Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jutro 202

58 epizod

58 epizod


Vsebine jutranjega programa Vala 202.


20. 3. 2023

Lav iz Indije*

*Love is in the air je primer fenomena, poznanega kot mondegreen. Mondegreen je napačna razlaga ali napačna razlaga fraze na način, ki ji daje nov pomen. Običajno zveni kot izvirna besedna zveza, vendar je pomen pogosto popolnoma spremenjen – z domnevno zabavnimi rezultati. Najpogosteje ga ustvarimo ob poslušanju pesmi. Poslušalec ne more jasno slišati besedila, zato zamenja besede, ki zvenijo podobno in imajo nek smisel. "Here we are now, in containers", “We’re working for peanuts”, "Jože prišel je med nas, stari dobri dedek Mraz", "Magnificova srajca, Magnificova majca" in druge primere slišite v Glodbah.


14. 3. 2023

Dan števila pi, jutranje ogrevanje s števili

Brez števila pi ne bi bilo jutranje budilke, ure, ne bi bilo današnjega datuma, ne bi imeli telefonskih številk, bančnega računa. Naše življenje je tako prežeto s števili, da tega sploh ne opazimo več. Pravzaprav smo do številk brezbrižni, še več, večinski delež ljudi goji do njih skoraj odklonilen odnos. No, potem pa imamo tu tudi skupino, ki niti ni tako zanemarljivo majhna in ki številke in vzorce išče in najde tako rekoč v vsem. Eden izmed njih je tudi naš jutranji gost Gregor Pavlič, upokojeni profesor matematike in avtor knjige Na vrtiljaku števil.


13. 3. 2023

"Vroče, kurja polt, mravljinčki!"

Razmišljamo o glasbi, ki v nas sproža različna občutja in telesne odzive. BBC o tem piše kot o fenomenu kožnega orgazma oziroma o fenomenu.


8. 3. 2023

Izštekanih 30: Predstavitev nastopajočih na junijskem koncertu v Križankah

Jure Longyka razkriva imena nastopajočih na junijskem jubileju v ljubljanskih Križankah.


24. 2. 2023

Tehnologije, ki izginjajo: Telefaks

Maruša in Tina se v zimski seriji jutranjih oddaj spominjata tehnologij, ki izginjajo.  V sedmi epizodi se spominjata tehnologije, ki omogoča pošiljanje dokumentov in slik prek navadnega telefonskega omrežja. Čeprav so telefakse zamenjale storitve, ki delujejo ob pomoči interneta, so bile te naprave nekoč nepogrešljiv del vsake pisarne.


20. 2. 2023

Tehnologije, ki izginjajo: Kača, minolovec ali pasjansa?

Maruša in Tina se v zimski seriji jutranjih oddaj spominjata tehnologij, ki izginjajo.


13. 2. 2023

Tehnologije, ki izginjajo: Telefonske govorilnice

Maruša in Tina se v zimski seriji jutranjih oddaj spominjata tehnologij, ki izginjajo.


8. 2. 2023

Koncerti pred občinstvom so zato, da se Izštekani izštekajo

Jure Longyka napoveduje praznovanje 30-letnice oddaje Izštekani. Prav poseben koncertni večer bo 8. junija v Križankah, v glavni vlogi pa 15 eminentnih glasbenih izvajalcev.


7. 2. 2023

Športni kviz: gost Cene Prevc

Kviz, v katerem poslušalke in poslušalce odgovarjajo na tri vprašanja. Za zmago potrebujete pravilne odgovore na vsa vprašanja ter najti ime športnika oziroma športnice, ki jih odgovori povezujejo.


6. 2. 2023

Tehnologije, ki izginjajo: Družabna omrežja pred družabnimi omrežji

Maruša in Tina se v zimski seriji jutranjih oddaj spominjata tehnologij, ki izginjajo.


31. 1. 2023

Generacija Ž: Kaj je cringe?

Zadrega, nerodnost, gnus...? Situacije na katere "cringamo".


30. 1. 2023

Tehnologije, ki izginjajo: Slovenski spletni iskalniki

Maruša in Tina se v zimski seriji jutranjih oddaj spominjata tehnologij, ki izginjajo. V tretji epizodi se odpravljata v čase, ko "guglanje" še ni bilo sinonim za iskanje po spletu. V devetdesetih so bili v vzponu lokalni iskalniki, v Sloveniji so bili najbolj poznani Matkurja, Slowwwenia in Najdi.si. Kdaj so nastali, kako so delovali in zakaj so ugasnili oz. izgubili svojo popularnost?


25. 1. 2023

Eurosonic 2023, največji zimski glasbeni festival v Evropi

V mestu Groningen se ob začetku leta tradicionalno odvije največji zimski glasbeni festival v Evropi. V štirih festivalskih dneh je Eurosonic ponudil več kot 300 koncertov, na konferenčnem delu pa vpogled v to, kam in kako se vrti kolesje glasbene industrije. Na severu Nizozemske so nastopili tudi trije slovenski izvajalci, v reportaži se po festivalu sprehodimo z njihovo pomočjo.


23. 1. 2023

Tehnologije, ki izginjajo: Tamagoči

Maruša in Tina se v zimski seriji jutranjih oddaj spominjata tehnologij, ki izginjajo.


18. 1. 2023

Kviz: Kako dobro poznate sedemdeseta?

Rdeča nit kviza je glasba iz 70-ih let prejšnjega stoletja! Pravila so preprosta: mi vrtimo posnetke, vaša naloga pa je, da čim prej ugotovite naslov skladbe!


16. 1. 2023

Tehnologije, ki izginjajo: Telefonske informacije 981

Maruša in Tina se v zimski seriji jutranjih oddaj spominjata tehnologij, ki izginjajo. V prvi epizodi spoznamo telefonske informacije, ki so na številki 981 v devetdesetih nadomeščale današnje "guglanje". Uporabnikom so bili na voljo baza telefonskih številk, splošne informacije, vozni redi avtobusov, kinospored, koledar prireditev in nemalokrat tudi budilka ali rešitev šolske domače naloge.


10. 1. 2023

Klic v Zdravstveni dom

Na storitev osebnega zdravnika skušamo pogledati tako kot gledamo na vse preostale in nenujne storitve.


4. 1. 2023

Največkrat predvajana skladba na Valu 202 v letu 2022 je Sledim (Hauptman)

V uredništvu Vala 202 smo pregledali statistiko predvajanih pesmi v letu 2022 in prišli do zanimivih in spodbudnih zaključkov.


20. 12. 2022

Psihologija božične glasbe

Hiter tempo, razgiban ritem, durove tonalitete in seveda - kraguljčki. Takšen je recept za dobro božično glasbo, ki nas v prazničnih dneh spremlja praktično povsod. Tudi v nakupovalnih središčih.


19. 12. 2022

Fenomen kod za popuste in prazničnih "giveaway-ev"

Tina se pred božičem loteva dveh fenomenov, ki smo jim priča na družbenih omrežjih.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt