Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jutro 202

101 epizod

101 epizod


Vsebine jutranjega programa Vala 202.


26. 09. 2023

Bes na cesti: ''Spremenim se v verbalno neandertalko''

September je mesec, ko začnejo nastajati neskončne kolone vozil, ki hočejo čim prej priti iz točke A v točko B in popoldne nazaj. Razdalja je v tem primeru konstanta, je pa čas popolnoma nepredvidljiva spremenljivka. Ko potem v enačbo oktobra dodamo še začetek novega študijskega leta, je povprečen udeleženec te vmesne poti že na koncu z živci. Občutek, da tisti pred njim mečka ali oni drugi speljuje s prevelikim zamikom ali prevečkrat pritisne na zavoro, lahko povzroči jezo, celo bes. Se vam to dogaja? Na kakšen način odreagirate? In kako se pomirite? Maj Valerij je o tem razpravljal s poslušalci.


25. 09. 2023

Tiktok do svetovne slave

Lil Nas X, Doja Cat, Fleetwood Mac, Lizzo … TikTok se je uveljavil kot odskočna deska za mnoge glasbene izvajalce, saj je glasba ključna sestavina video vsebin na tej platformi. Tudi založbe so prepoznale potencial TikToka za učinkovito promocijo svojih ustvarjalcev. Glasba na TikToku ustvarja edinstven ritmični utrip, vendar pa se lahko uporabniki hitro naveličajo ponavljanja istih skladb. V Glodbah sta Uršula in Žiga raziskovala, kako je družbeno omrežje TikTok pripeljalo nekatere izvajalce do svetovne slave.


19. 09. 2023

Dom v avtodomu

Samantha, Marko, Gaia Lina in Thiago Simba so 4-članska družina, ki je še marca živela v lastniškem stanovanju v Sloveniji. Pred poletjem pa so dom v Sežani zamenjali za dom na kolesih - prodali so stanovanje, vse življenje shranili v škatle, pustili najnujnejše in kupili avtodom. Za mlado družino so zdaj trije meseci potovanja, v tem času pa so uspeli priti vse do najbolj severnega dela Evrope. Na Norveško jih je poklicala Sara Zmrzlak.


18. 09. 2023

Glodbe: Spominek s koncerta in podpora glasbenikom

Merch oziroma trgovski artikli glasbenikov kot drobtinice ali dobršen del pogače? Glasbenik s približno 3400-krat poslušano skladbo na platformi Spotify zasluži petnajst dolarjev. In prav toliko lahko zasluži s prodajo ene same majice. O majicah, zgoščenkah, vinilkah in … tudi drugih zanimivih kosih smo se pogovarjali tudi s Primožem in Boštjanom iz skupine Siddharta. Prisluhnite!


12. 09. 2023

Štopanje 2.0

Štopanje je že skoraj nišna cestna dejavnost, ki sčasoma, vsaj tako se zdi, izgublja na popularnosti. Nekaj dvigovalcev palca na črpalkah in avtocestnih uvozih pa vendarle še opazimo. Neizbrisljiv produkt štopanja, tako kot včasih, tudi danes ostajajo dobre zgodbe. Zbrali smo nekaj vaših.


11. 09. 2023

Z učiteljico na koncert ali učna ura rokenrola za 2. b

Učiteljica Taja Užnik z Osnovne šole Ledina Ljubljana je sedemletnike lani peljala na učno uro rokenrola v živo, na koncert zasedbe Hamo and Tribute to Love. Ljubezen do skupine je zrasla v oddelku podaljšanega bivanja, kjer so učiteljica in drugošolci poslušali njihovo glasbo ter se naučili, kako se vedemo na rokovskem koncertu. "Na koncertu ne klepetamo. Pojete in plešete, po koncertu pa lahko prosite za avtogram in pohvalite glasbenike. Pa primerno se je treba obleči, rokersko! Dala sem jim tudi rokerske zapestnice." - Taja Užnik


11. 09. 2023

Glodbe: Življenje glasbenikov med platnicami

Kaj, razen posluha, imajo skupnega Amy Winehouse, Miles Davis, Slavko Avsenik in Mick Jagger? Zapise o življenju. V Glodbah smo prelistali (avto)biografije znanih glasbenikov!


05. 09. 2023

Štopanje: kultura, ki umira?

Štopanje je koncept, ki ga sicer vsi poznamo, a se zdi, da je tistih, ki kilometre nabirajo z dviganjem palca, vse manj. Je štopanje res kultura, ki umira? Kaj so lastnosti dobrega štoparja in zakaj ljudje sploh še ustavljajo? Štoparski vodnik po slovenskih cestah: 1. Če štopaš na lokalnih cestah, stoj par deset metrov pred primernim postajališčem. 2. Bodi nasmejan. 3. Poskrbi za urejen videz. 4. Pri štopanju so bolj uspešna dekleta, a je dobro, da potujejo v paru. 5. Da bo voznik, ki ti je ustavil, ustavil še komu, je fino, če se potrudiš, da si prijeten sopotnik/sogovornik.


04. 09. 2023

Glodbe: Neprimerno vedenje na koncertih

So nastopajoči glasbeniki res tako žejni, da je treba vanje metati pivo? Uničevanje kitar, razbijanje steklenic … Vse to smo že videli na odru. Kaj pa pod odrom? Zakaj bi nekdo metal predmete v nastopajoče na koncertu? Uršula Zaletelj in Žiga Klančar v Glodbah o neprimernem vedenju na koncertu.


21. 08. 2023

Mixed by Erry, 3. del

V zadnjem delu miniserije Mixed by Erry z glasbenim urednikom Armandom Šturmanom in didžejem Lovrom Muženičem govorimo o bumu jugoslovanske diskografije in piratstvu na območju nekdanje skupne države. Osrednji sogovornik serije, lastnik prve nezakonite glasbene založbe v Italiji, Enrico Frattasio, pa pripoveduje o življenju bratov po sojenju leta 1997.


16. 08. 2023

Voda in blato sta odnesla skoraj vse, a nista odnesla glasbe

Voda in blato sta odnesla hiše, uničila infrastrukturo, povzročila ogromno materialno škodo, hkrati pa nikoli ne bomo zares vedeli, kolikšna je nematerialna škoda. Mnoge stvari, ki so odplavale, imajo neprecenljivo emocionalno vrednost.


08. 08. 2023

Mixed by Erry, 2. del

V drugem delu miniserije Mixed by Erry smo spoznali etnomuzikologinjo Simono Frasco, ki je napisala knjigo o fenomenu iznajdljivih bratov Frattasio. Ti so v svoji nezakoniti glasbeni založbi zaposlovali več kot 100 ljudi, ki so s piratstvom preživljali družine. In čeprav so bratje obogateli, jih je po dveh desetletjih dosegla roka pravice in morali so plačati odškodnine. Enrico Frattasio se spominja, da so na sojenje prišle televizije z vsega sveta. “To je bilo tako, kot bi sodili teroristom!”


01. 08. 2023

Mixed by Erry, 1. del

V prvem delu miniserije o piratski glasbi se selimo v Italijo, natančneje, v Neapelj v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Podjetni in iznajdljivi bratje Fratassio so odkrili možnosti presnemavanja kaset in ustvarjanja kasetnih miksov. Enrico Fratassio - Erry je s svojimi didžejskimi spretnostmi in širokim znanjem o glasbi počasi začel graditi piratski imperij. Po istoimenski knjigi je Netflix posnel dokumentarni film Mixed by Erry.


25. 07. 2023

Zgodba The Rolling Stones se ne bo nikoli končala

Slavko Franca je obiskal že 64 koncertov legendarne zasedbe The Rolling Stones, tudi zgodovinskega na Kubi. Pravi, da se zgodba The Rolling Stones ne bo nikoli končala, saj je kot epidemija, ki je zajela svet in okužila tudi njega. “Še dobra bolezen je, da ni bolj nevarna,” se pošali in povabi v muzej.


23. 07. 2023

Skunk Anansie so eni od nas

Na idilični lokaciji ob Belopeških jezerih, med gorami, je v soboto v akustični različici nastopila britanska rokovska zasedba Skunk Anansie.


11. 07. 2023

Glasbeni nagradni kviz: Igrajte se z nami

Interaktivni kviz za neomejeno število igralcev prinaša pet vprašanj, povezanih s poletnimi skladbami. Pri vsakem vprašanju so mogoči trije odgovori. Zmagovalec je tisti, ki v najkrajšem času zbere največ pravilnih odgovorov!


10. 07. 2023

Glodbe: Razglednica z Exita

Poletje, visoke temperature, tvoj najljubši bend, veliko prijateljev in še več neznancev, ki hitro, če seveda želiš, postanejo tvoji prijatelji. Skorajda neomejena ponudba različnih glasbenih žanrov, ob katerih se vsak dan lahko zabavaš do jutranjih ur. Če ste v zadnjih 23 letih namenoma v začetku julija obiskali Novi Sad, verjetno veste o čem govorimo. O festivalu Exit seveda. Tradicionalno dogajanje na Petrovaradinski trdnjavi že več let obiskuje naša radijska ekipa, tudi tokrat vam pošiljamo nekaj utrinkov.


28. 06. 2023

Sanjsko poletje

Sladko brezdelje, izbrana družba, nenavadna destinacija ... Samo želja ali že čudoviti spomini?


27. 06. 2023

Gremo v službo: Matej, dispečerska služba zdravstva

Matej Celestina je nekdanji reševalec, ki zadnji dve leti dela v Dispečerski službi zdravstva. Pravi, da je najpomembnejše, da dispečerji ob klicih ostanejo mirni in pomirijo klicatelja, če je ta paničen. Poklic je dinamičen, včasih pa tudi zelo naporen – ker na liniji čakajo do prihoda reševalne ekipe na kraj, klic lahko traja tudi več kot pol ure.


20. 06. 2023

Gremo v službo: Martina iz delikatese Trava

Martina ima že skoraj 35 let trgovinico Trava na Mestnem trgu v Škofji Loki. Delikatesi je dala ime Trava, saj je ravno ob odpiranju njen mož pogosto in rad risal travne bilke. Trava slovi naokoli po odličnih sendvičih in je tiste vrste lokalno vozlišče, ki od strank prejema tudi razglednice z dopustov. Martino pa najbolj razveselite, če jo ob vstopu v njeno “sendvičarno” lepo pozdravite in ne gledate v svoj telefon.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt