Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 25.4.2024

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
05:45
Dobro jutro
06:00
Novice
06:30
Novice

Finale državnega prvenstva v odbojki je prinesel nove dvoboje najboljših ekip rednega dela sezone, ljubljanskega ACH Volleyja in kamniškega Calcita.

Avtor: Anja Hlača Ferjančič

Declan se je rodil v Londonu. Njegov oče je Irec, ki sicer danes živi na Madžarskem, mati pa Slovenka. Kot najstnik se je predvsem na njeno željo, menda pa tudi njegov starejši brat ni bil proti, preselil v Velike Lašče, kjer je preživel večji del svoje mladosti. V intervjuju pripoveduje o prilagajanju na slovensko okolje. Pravi, da so ga vrstniki načeloma zelo lepo sprejeli, je imel pa kljub temu, da je mati z njim od nekdaj govorila slovensko, kar nekaj težav z jezikom: med drugim so jo enkrat iz šole klicali zaradi njegove predrznosti, češ da noče vikati svojih učiteljic, on pa pojma vikanje sploh še ni poznal. Pa tudi: "Če so me vprašali, kako se pišem, sem jim črkoval svoje ime: D-E-C-L-A-N." Danes ima Declan kar štiri državljanstva, zadnjih osem let pa živi in dela v Montrealu. V njegovem dolgoročnem načrtu je vrnitev v Slovenijo, saj pri sebi z vsakim pretečenim letom bivanja v Kanadi opaža, da mu negovanje vezi z domovino vse več pomeni. O pomembnosti občutka pripadnosti matični kulturi (to je, kot zatrjuje, zanj kljub številnim konkurentkam slovenska) se je menda veliko naučil tudi z opazovanjem socialne bede avtohtonih kanadskih ljudstev, ki po njegovem "propadajo" predvsem po zaslugi dejstva, da skozi dolgoletne boje s kolonialnimi hegemoni niso uspeli ohraniti svojih kultur.

Avtor: Mitja Peček

08:30
Novice

V finalu odbojkarskega prvenstva sta se včeraj še tretjič pomerili ekipi ljubljanskega ACH Volleyja in kamniškega Calcita. Ob razpletu tekme se posvetimo še polfinalu pokalnega tekmovanja Slovenije v nogometu in nastopom slovenskih judoistov na evropskem prvenstvu v Zagrebu.

Avtor: Igor Tominec

09:30
Novice
10:30
Novice

Avtomobilsko prometne minute so namenjene novostim na avtomobilskem trgu, tako svetovnim predstavitvam, kot tudi novim avtomobilom, ki so na voljo kupcem v Sloveniji.

Avtor: Janez Martinčič

11:30
Novice
11:38
Obvestila

Ta teden zaznamujemo 300 let od rojstva Immanuela Kanta, slovitega misleca iz Königsberga, ki je močno zaznamoval filozofijo. Kant velja za prvega sodobnega filozofa, njegovo delo pa presega meje časa in nam še vedno pomeni prvovrstno oporo pri naslavljanju temeljnih vprašanj o našem obstoju, našem razumevanju in naši odgovornosti. V četrtkovi Frekvenci X se bomo zadržali predvsem pri dveh stebrih njegove zapuščine: kako je Kant z razlago narave znanja v pomoč znanosti in kako lahko z njegovimi razmisleki o etiki premišljujemo naš odnos do umetne inteligence in podnebnih sprememb. Naša gosta bosta filozofa Marko Štempihar in Tomaž Grušovnik.

Avtor: Maja Ratej

12:30
Novice

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: RAS Prvi

Jajca – tedenska kolumna Anje Zag Golob o metaforah, pa tudi o umetnosti, kulturi in družbi – ne nujno v tem vrstnem redu.

Avtor: Anja Zag Golob

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

Avtor: RAS Prvi

16:30
Novice

Manj kot dva meseca sta ostala do začetka evropskega prvenstva v nogometu, do takrat pa bomo v podkastu Žoga je okrogla pogosto gostili slovenske reprezentante. Prva postaja je Gradec. Pri Sturmu izstopata Jon Gorenc Stankovič in Tomi Horvat. Njun prihod v avstrijski klub se ujema z vzponom Sturma. Odkar je Gorenc Stanković prišel v Gradec, se je klub vedno uvrstil v Evropo. Od leta 2020 naprej je bil tretji, drugi in v pretekli sezoni, ko je v klub na avstrijskem Štajerskem prestopil še Tomi Horvat, znova drugi.

Avtor: Luka Petrič, Jože Pepevnik

17:30
Novice
17:35
Obvestila

V Zagrebu se je začelo evropsko prvenstvo judoistov, na katerem se bodo že danes delili prvi kompleti odličij. V Riminiju pa se evropsko prvenstvo v športni gimnastiki nadaljuje s kvalifikacijami v mladinski konkurenci.

Avtor: Nina Smole

Christina Aguilera je debitantski studijski album ameriške pevke Christine Aguilere, ki je izšel pred petindvajsetimi leti. Na njem najdemo hite, kot so Genie in a Bottle, What a Girl Wants in Come On Over.

Avtor: Neja Jerant

Gostja Nine Zagoričnik v oddaji Proti etru bo fotografinja Manca Juvan ob odprtju razstave in istoimenske knjige Istanbul: obrazi svobode v Moderni galeriji. Fotografska razstava in knjiga želita opozoriti na spremembe urbanih prostorov. Sta sestavni del projekta Svoboda metropole – Freedom of Metropolis (2017-2022), ki se sprašuje po svobodi urbanega, metropolitanskega življenja. Večer bo z izborom glasbe dopolnil Borja Močnik, ki tokrat vrti ploščo britanskega jazz hopa Eyes In The Tower dvojca Con & KwAkE, drugi del sodelovanja producenta Madliba in raperja Taliba Kwelija z naslovom Liberation 2, novo singlico pevke Zare McFarlane in italijanski novi jazz skupine Addict Ameba.

Avtor: Nina Zagoričnik, Borja Močnik

Zadnja sprememba: 25.04.2024 14:55:07

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt