Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Galerija

323 epizod

323 epizod


Galerija predstavlja raznovrstne umetnine. Če je ta radijska, pač zvočne umetnine. Valovska Galerija daje prednost komaj predstavljenim glasbenim delom. Zaradi avtorskih pravic je oddaja na voljo 7 dni po prvem predvajanju.


31. 05. 2024

Domačice pol-letja 2024

Fenomenalna predvajalna lista, na kateri so zgolj in izključno nove znanke in novi, cca. novi znanci. Recept je znan, namen je jasen: Vročini se prepuščamo v sodelovanju s slovensko trap, nu-soul, R&B, neo-pop in rapersko elito. V posadko so poklicani Capital Crew, Ezra, Jenn, YngFireFly, Veronika Nikolovska, Aima Vittori, Tin Božič, Majlo 27, T.A.M.Z.Y. in Smirbe, Nejc Pipp, ACSVG, BuyMoney, Vazz, MihaMih in Dia, Mladich z Drillom ter Gramatik, Ichisan in Monom.


24. 05. 2024

Rapsody - Please Don’t Cry

Veteranska raperka Rapsody si je vzela čas, predvsem čas za premislek. Raperkin četrti album ali njen prvi po petih letih je filigranska glasbena stuktura. Rapsody v kar dvaindvajsetih songih, nanizanih na delu Please Don’t Cry, razmišlja za naprej. Lirična refleksija se napaja iz pogosto sestavljenih partitur, kjer dekliški modrosti ter refleksijam o ljubezni in razumevanju primerno prevladuje umirjen diskurz, vsake toliko celo značilen spoken-word izraz. Vmes se utrne tudi raggae melos. Na novem albumu raperke Rapsody je najbolj vpadljiva gostja Erykah Badu. Sega Bodega, Tierra Whack, dvojec Future & Metro Boomin nastopijo kot že dobro znani povratniki, nekaj podobnega velja tudi za Childisha Gambina, z majskimi novostmi pa ekipa Slum Village, enako kot tudi Kamasi Washington, nadaljujejo tudi tokrat.


17. 05. 2024

Yung Bleu – Jeremy

Dualizem, in to polnozrnat, to je reakcijsko vodilo galerijske edicije, ki v ospredje vabi Yung Bleuja, raperja iz Alabame. Njegov četrti album Jeremy ima kislo ozadje, toda Bleu je zvest svojemu supermehkemu trapu, ki je, podobno kot pri Jacku Harlowu, permanentno povoskan s soul-popom. Malodane cukrastemu izrazu Yung Bleuja nasproti bo nekaj presekov ponudilo povsem drugačen, tudi džezovski napoj. Še predno Kamasi Washington sklene uro, polno novosti, se v to vrine tudi Willow Smith, pa trap eksperimentu vselej naklonjeni Conctret Boys, prav tako razgreta Cardi B. Metro Boomin in Future ter njun gost The Weekend, Slum Village skupaj z Cordaejem in Bugzy Malone poskrbijo, da vzlet v petkov večer le ne bo preveč problematičen. V enaki smeri se potrudi tudi tokrat izrazito cinematični Ichisan, medtem ko ACSVG skupaj z Valom Fürstom ter YngFireFlyem v kombinaciji z Mitom in Dajmiimenom značilno zabstrahirajo sicer izvorno zelo namenske, naklepne, usmerjene poeme.


10. 05. 2024

Sega Bodega - Dennis

Vsak paketek male nočne muzike irskega pop eksperimentatorja vsebuje tudi zvrhano mero džezovskih in glitchy, vselej pa tudi veliko 2-stepovske substance. To Sego Bodego in njegove eskapade z jadralsko lahkotnostjo občasno uvršča celo med sončne ambientaliste. Skrivnost Sege Bodega je v izboru in doziranju. Tudi njegov tretji album Dennis zapoveduje podobno (iz)rabo. Sega Bodega bo v tem oziru v izvrstni družbi, kajti nov album Flyšter ima mariborski über hiphop talent YNGFireFly. Prav vse pa velja tudi za (naj res ostane skrivnosten) ACSVG-ja, ki je nakazal nov albumski prelom Cuker III. Paleto novosti bo podprl še Trzinčan Majlo 27. Tik pred svojim prvim nastopom pri nas zapoje tudi ameriški superzvezdniški soul-traper Lil Tjay. Galerija na plano, ta je na nacionalnem FM podstavku državljanom privoščila tudi bednega Drakea in enako bednega Kendricka Lamarja z njunima pocarskima tehnikama oz. razkrojenim besednim spopadom, ki ga je Mito, in to ravno na YGNFireFlyjevi izdaji tam okrog prejšnje olimpijade najbolj simple, najlepše, najbolj decentno in najbolj humorno raztolmačil: “Raperji [betlanje] rabjo, da se ne pozabjo.”


03. 05. 2024

Apathy - Connecticut Casual Chapter 2

Zdaj že pred krepkim desetletjem je veljalo, da je Apathy najbolj prodoren med vsemi underground raperji. To pomeni med tistimi hiphop ustvarjalci, ki raje delujejo podtalno, v resnici pa, da njihov komercialni domet ne dosega vrhov lestvic, koder pa se vsake toliko vseeno znajdejo. Glavna razloga za delovanje na sladkem robu je njihov pogosto bolj grob zvok, mogoče tudi malo bolj zahtevne, filozofske pridige v verzih, še bolj pa dejstvo, da tudi kot producenti in pogosto samozaložniki ne delujejo ob podpori velikih izdajateljskih znamk. Nenazadnje Apathy po treh desetletjih v rodnem Connecticutu še ni naletel na pravo lokalno konkurenco, kar pomeni, da prav toliko časa s skupaj s svojimi tesnimi sodelavci skoraj ekskluzivno predstavlja manjšo zvezno državo, ki poleg Massachusettsa velja za najbolj razvito in najbogatejšo med vsemi v ZDA. Conncecticut Casual: Chapter 2 je nadaljevanje njegove uspešne izdaje iz leta 2014, skupno pa že osmi album. Apathy je tokrat še bolj sproščen in zabaven. Vazz, Nejc Pipp in Capital Crew predvajalno listo dopolnijo z domače strani, medtem ko Jamie XX, Nas skupaj z DJ Premierjem ter Lil Yachy in za nameček še avstralski produkcijski par Close Counters rubriki priskrbijo dodatni spomladanski napoj.


26. 04. 2024

Blue Lab Beats - Blue Eclipse

Londonski produkcijski dvojec Blue Lab Beats je znan po dvostezni ambiciji. Poganja ga house tempo, fraziranje čez zmes elektronične in organske ritmike pa je pri BLB bodisi pristno mehko džezovsko bodisi neo-soularsko. Četrti album cenjenega dvojca v goste kliče tako vokaliste (Daley, Kojay Radical, Amber Navran, Farah Audhali) kot tudi izjemne instrumentaliste iz mlajše angleške džezovske garniture. S svežim posnetkom navduši tudi novi ameriški džez-klasik Kamasi Washington. Poseben pa bo tudi premierni nastop vrhniškega producenta z imenom Slowmotion Livestream.


19. 04. 2024

Nia Archives – Silence Is Loud

Galerija predstavlja raznovrstne umetnine. Če je radijska, pač zvočne umetnine. Valovska Galerija daje prednost pred kratkim predstavljenim glasbenim delom.


12. 04. 2024

J. Cole − Might Delete Later

Vplivni kalifornijski raper J. Cole je pripravil novo izdajo. Njen naslov je vpadljiv: Might Delete Later. J. Cole ji je namenil vlogo mikstejpa. J. Cole je na hitro in, očitno, manj premišljeno 'zarobantil' nad kolegom Kendrickom Lamarjem, ki ga je nedavno na nekaj mestih skritiziral. S kritičnim komadom 7 Minute Drill začnemo. Ker galerijski favorit J. Cole ni v najboljši muzikalni formi, ga z novimi kosi navdušeno podprejo Doja Cat, nov nu-soul trio Catpak, Tyla v družbi Gunne in Skillibenga ter trojica DJ Premier-Snoop Dogg-Daz Dillinger. Nov komad prižge producent Ichisan, dosledno pa nadaljujemo odkrivanje drugega albuma trap prvakov Capital Crew.


05. 04. 2024

Future & Metro Boomin – We Don’t Trust You

Povsem legit(imen) in za nameček tudi zaupanja vreden kolab-album. sta atlantska trapovska asa kljub zadržanosti občestva, češ da gre za še en lahko proizveden nizkokaloričen avtopilotski plenk-plenk, postregla z vsaj desetercem (od skupno 17) solidnih napevov. Raper Future se izkaže celo bolj kot na svojem zadnjem avtorskem izdelku. Beatnikovanja producenta Metroja Boomina pa so vsaj tako raznovrstna kot na njegovem predlanskem kot-da solo izpadu Heroes & Villains. Po nekaj svetlobnih letih čakanja so nov, drugi album vendarle predstavili lastniki prestolnice Capital Crew. Naslov je Crew. Seveda bomo pospešili z odkrivanjem različnih žmohtnih dobrin s tega albuma. Prvi odmerek nosi naslov Loyal pa legit, pri čemer v njem legitimno nastopi tudi edini gost, ki ga capitalci prenesejo ob svojem novem rojstvu, to je brat Ezra. Francoz Yamé, Newyorčan Mike in naš Vazz kapaciteto predvajalne liste dopolnijo še pred premiernim nastopom mladega braniškega traperja, ki si pravi BuyMoney.


29. 03. 2024

Tierra Whack - World Wide Whack

Ko nanese na pričakovanja, so pripombe lahko kaj različne. Iz Filadelfije se je pred šestimi leti z rastočo karizmo in posebno rapersko naglico oglasila Tierra Whack. Zatem smo raperko in spoken-word artistko spremljali v različnih duetnih navezah, nekaj njenih sporadičnih singlov pa je že nakazovalo premike v njenem slogu. Tierra Whack je naposled prispela do albumskega prvenca, ki mu bi lahko očitali marsikaj, saj so bila pričakovanja pred izidom del World Wide Whack dolgotrajna, vmes pa so se ta morala prilagajati. Galerija bo z Tierro Whack v precejšnji meri mehkejša, kot se je, seveda, pričakovalo, da bi lahko bila. Kljub temu raperka in zdaj tudi soularka iz okolja, ki ima na ameriškem ustvarjalnem zemljevidu vselej posebno mesto, poskrbi, da bo rubrika stilistično še bolj raznolika. Zastopanost dam bosta potrdili še Willow Smith z izjemnim novim singlom, prav tako vzpenjajoča se Alabamčanka Flo Milli, pa tudi Londončanka Little simz. S svojim novim komadom premierno nastopi tudi viški raper Žile. Vsled sredinega gostovanja v Ljubljani pa v dveh zanimivih kombinacijah pa tudi vzhodno-obalna hiphop avtoriteta Conway The Machine.


22. 03. 2024

Four Tet – Three

Elektronični akvarelist. Taka definicija opusa londonskega progresivnega house in včasih tudi tehnoproducenta se mi zdi še posebej žlahtna. Res je, Four Tet tempo pogosto in to zelo navdušeno pospeši, enako zavzet pa je tudi v počasnejših, cinematičnih, skoraj že meditativnih skladbah. Vsekakor pa velja, da Four Tetov izbor zvokov ne bo razočaral, še zlasti ne romantičnih duš. Poleg novega, že dvanajstega albuma kreativca Four Teta z (zavajajočim) naslovom Three se v Galeriji spet prikažejo in izkažejo Victoria Monet, Cardi B, CasIsDead, DaBaby, That Mexican OT in naš Vazz.


15. 03. 2024

That Mexican OT - Texas Tecchnician

Chicano rap se vrača! Zgodovinsko ima mehiški melos zraščen s hiphopm le enega izstopajočega diplomata, pa še ta le poraščena vzpetina. Tudi That Mexican OT ali frentični teksaški emsi bo neizbežno najprej spomnil na losangeleško ekipo Cypress Hill. Raperjev drugi album Texas Technician ljubek, sem ter tja res divji, načeloma pa sproščeno nezahteven. Povratniški par izpred tedna predstavljata Erick The Architect in naš Vazz. Londončan Skrapz in Detroitčan Bruiser Wolf hudomušno mimo pridrvita kot ekstra bonusni točki. Avstralski funk-akvarelisti Mildlife, še kako odkrita in zgovorna Angležinja Shygirl, Parižan PLK, soul-funk kantavtorica Fabiana Palladino ter legendarni elektronični trip-hop dvojec Fila Brazillia pa novi Galeriji dokončno izoblikujejo značaj, ki celo diši po razkošju.


08. 03. 2024

SchoolBoy Q - Blue Lips

Če sodimo po pripovedni napetosti, je Blue Lips ali SchoolBoy Q-jev šesti album nekolikanj blažji. Toda samo zvočna primerjava z raperjevemi predhodnimi albumskimi poglavji Blue Lips uvršča še bolj proti robu, v nekaterih zavihkih je ta še bolj radikalen kot njegova prejšnja dela. In tako kot je krepka polovica songov dvo- ali tropolarnih, je členjena, nemara še preveč, tudi osnovna idejna zamisel celotnega zalogaja. Skupaj s kalifornijsko rapersko avtoriteto SchoolBoy Q-jem na predvajalni listi zaplešejo še Dizzee Rascal, Ghetts, par Kanye West & Ty Dolla $ign, Don Toliver, Fivio Foreign v navezi z k nam namenjenim Lil Tjay-jem, z naslovno s svojega novega albuma Psiha pa še Vazz. Presenečenje seanse skriva svež remiks domačega alter-super hita Ni upanja, ni strahu ikonične Borghesie.


01. 03. 2024

Erick The Architect - I’ve Never Been Here Before

Najbolj opazni obrat na albumskem prvencu brooklynskega raparja Ericka The Architecta je: od glavnega producenta tria Flatbush Zombies bi pričakoval, da bo Arhitekt na solističnem izletu še bolj vročično zgrabil za krmila na mešalni mizi. Ampak ne. Erick The Architect kot najbolj bistveno veščino poudarja liriko, s katero (še to!) podoživlja svojo mladost norost, s posledicami pogoltnjenega vagona psilocibinov vred; to je bil in ostal zaščitni znak oz. adut skupine Flatbush Zombies. Pa saj je raparjev vstop v trezna srednja leta nakazalo že sodelovanje z novozelandsko popevkarico Kimbro, ki izvaja indie, in londonskim visokotonskim funkovskim strojem, zasedbo Jungle. Poleg treh duov (Earthgang, Kanye West & Ty Dolla $ign ter The Game & Big Hit), pa Bennyja The Butcherja, Mikea in Nicki Minaj v rubriki nastopijo še SunnySun in Skova (tokrat prvič v spremstvu Trnovčanove sicer domače ekipe Skovani) ter Jungle z Erickom v ospredju. Lep naj bo hiphop.


23. 02. 2024

Kanye West & Ty Dolla $ign – Vultures 1

Vultures 1, povratniški album Kanyeja Westa, pravilno administrativno označena pa kot kolaboracija s kolegom Ty Dolla Signom, je večkratno zahtevno delo. Ker idejno in glasbeno-produkcijsko vseeno ni najboljše, se vloga Galerije, ki je poiskala kakovostne izjeme, zdi še bolj upravičena. Kanye West kot najbrž najvplivnejši (ne)politični, zato pa vsekakor najmočnejši moralni provokator med umetniki na Vulture 1 temtizira izključno lastna javna izzivanja. Antisemitizem, desničarski liberalizem, obsedenost s pornografijo in samoobsedenost se znova pogrevajo. Enako velja za enigmo o raperjevi prisebnosti oziroma o njegovi klinično že dokazani norosti. Ty Dolla Sign sem ter tja pristavi kak spodoben R&B-jevski refren. Ezra ima čisto nov komad, med domačini se izpostavi tudi Cazzafura. Pariški raper PLK na Valu 202 nastopi prav prvič, saj je njegov ravno izdani album Chambre 140 pt. 1 nemudoma skočil na vrh francoske lestvice. Nov song pristavi še angleški džezovski bobnar Yussef Dayes, z EP-ja Drop 7 se še enkrat podviza tudi Little Simz. Londonski tris sklene ponovni nastop raperja po imenu Antslive.


16. 02. 2024

Dizzee Rascal – Don’t Take It Personal

Samo en je pravi geezer, torej zlikovski Vzhodnolondončan z blagim gangsterskim napuhom ter predvsem doooolgim jezikom, ki ves čas zaznava neizmerno žejo. Dizzee Rascal je karierni zenit dosegel pred dobrimi poldrugim desetletjemleti, takrat, ko se je grime ali britič hiphop komaj pošteno izoblikoval. Zdaj je pob, in to pirznava tudi na svojem osmem albumu Don’t Take It Personal, večkratni ujetnik v svoj slavni rdeč ferrari, a še vedno obrkrožen z tegobami in tečnobami za vedno depriviligirane desne polovice britanske metropole. Po eno enoto s svojih dveh čistno svežih EP-jev pristavita še Little simz ter ekipa Mildlife, funk-sanjači iz Melbournea. Vnovič nastopijo tudi Nejc Pipp, pa Killer Mike in Lil Baby, prav prvič pa atlantski hiphop poet Hunxho.


09. 02. 2024

OMA – Bread’n’Butter

.OMA ni hiphop, pač pa funk band! Toda. Manchesterski kvartet je na svoj prvenec Bread’n’Butter namazal zgolj instrumentalne priredbe hiphop evergreenov, začenjši z It Was A Good Day pa vse do You Know How We Do It in Raid. Res, štirikratni galerijski v-/na-stop zasedbe OMA bosta spremljali tudi reminescenci na Ice Cuba ter Madliba in MF Dooma. V rubriki se premierno pojavi novi domači podtalni zvezdnik, to je eklektični trip-hop-nu-soul Nejc Pipp, ki ima zdaj zunaj že drugi album Entropy. K ireverzibilnim spremebam bomo nagovarjali tudi svežo grammyjevko Victorio Monét, znova Nicki Manj ter še enkrat Bennyja The Butcher, prav tako trajajočega prvaka ameriške albumske lestvice 21 Savagea. Sigma, Trevor Something in Donato Dozzy priskrbijo izreden dodatek poletno-meditativnih vonjav.


02. 02. 2024

BENNY THE BUTCHER - Everybody Can’t Go

V Buffalu zrasel hiphop kolektiv Griselda smo že lep čas omenjali, naproti nam pridejo še Westside Gunn, Conway the Machine in/ali Benny The Butcher. Še zlasti ti trije. Recimo, da je Griseldina medsebojna povezanost ta čas na prizkušnji. Westside Gunn in Conway The Machine sta ob podpori The Alchemista v Galeriji nastopila pred tednoma. Medtem je odjeknila vest, da Conway The Machine aprila obišče Ljubljano. Benny The Butcher pa je s svojim tretjim solističnim albumom globalna raperska super zvezda prav ta teden. Ker je Butch v omenjenem triu najmočnejši, ostalih oz. njegovih starejših družabnikov tokrat namenoma ne bomo klicali k mikrofonu. Butch je svoj novi album, ta je bil za izdajo pripravljen že poleti, naslovil Everything Can’t Go. Dinamika albuma je zavidljiva. Različno ustrojenih songov je dovolj, dovolj za pozitivno galerijsko mešanico, ki jo bodo skupaj z Butchem podžgali še Erick The Architeckt, Gucci Mane, Playboi Carti, ponovno tudi 21 Savage ter par Headie One & K-Trap, od domačinov pa komplementarno-kontrastno še Masaž in Tsujigiri.


26. 01. 2024

21 Savage - American Dream

Galerija predstavlja raznovrstne umetnine. Če je radijska, pač zvočne umetnine. Valovska Galerija daje prednost pred kratkim predstavljenim glasbenim delom.


19. 01. 2024

Kid Cudi - Insano

Galerija predstavlja raznovrstne umetnine. Če je radijska, pač zvočne umetnine. Valovska Galerija daje prednost pred kratkim predstavljenim glasbenim delom.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt