Jutro

Književnost v pižami. S Pižamo

Boštjan Gorenc - Pižama na svojstven in zabaven način predstavlja izbrana dela naših pesnikov in pisateljev iz varnega zavetja svojega doma

SPF_4893
Boštjan Gorenc – Pižama
foto: Simon Pelko

Celotna sezona Književnosti v pižami na enem mestu.

E01: France Prešeren – Apel in čevljar 

Našega največjega pesnika ni treba posebej predstavljati. Vendar ni pisal samo mokrocvetečih rožic poezije, ampak tudi bolj bodeče stihe, s katerimi je “špikal” svoje sodobnike.

E02: Janko Kersnik Mačkova očeta

Kersnikovo delo je pomembno predvsem zato, ker je namesto romantičnega opisovanja kmečkega sloja, značilnega za njegove predhodnike, uporabil družbenokritični pogled. Tako pri njem kmetje niso več idealizirana bitja, temveč so lahko tudi sebični in stremuški.

E03: Anton Aškerc Čaša nesmrtnosti

Služboval je kot duhovnik, nato pa je postal mestni arhivar na ljubljanskem magistratu in dve leti urejal literarni mesečnik Ljubljanski zvon. Prav tam je izšla Čaša nesmrtnosti.

E04: Fran Levstik Martin Krpan 

Bil je ena najpomembnejših javnih oseb in kulturnih ustvarjalcev svojega časa. Mimogrede si je izmislil eno Pižamovih najljubših besed: slokobedri. Njegov Martin Krpan pa je prva slovenska umetna povest.

E05: Valentin Vodnik Dramilo

Vodnik je pisal pesmi, pratike in časopise, med Ilirskimi provincami pa je bil gimnazijski ravnatelj. Dramilo je naslov pesmi, ki je izšla v Veliki pratiki in ki zveni kot nekaj, kar zjutraj nastaviš na budilki, da lahko še malo poležiš. A v resnici gre za …

E06: Bina Štampe Žmavc Šola v nedeljo

Pesnica in dramatičarka v pesmi Šola v nedeljo s pesniškim sredstvom, ki mu rečemo poosebitev, oživi šolo, da se vede kot človek. To je bil tudi navdih za Pižamovo oglasno sporočilo.

E07: Ciril Kosmač Gosenica

Ustvarjal je v okvirih socialnega realizma, a je zelo rad uporabljal simbole. Novelo Gosenica je spisal po spominih iz rimske ječe, kjer je bil leta 1930 zaprt kot politični kaznjenec. Pižama jo je “obdelal” v obliki športnega prenosa.

E08: Branka Jurca Ko zorijo jagode

Povest govori o osmošolki (danes bi bila torej devetošolka) Jagodi, ki se srečuje s težavami najstništva in ljubezni. Pižama je dogodke iz knjige prestavil v dan današnji, v koronačas.

E09: Bogdan Novak Bela past 

Povest je del zbirke Zvesti prijatelji. Govori o skupini tabornikov, ki med snežno nevihto ostanejo ujeti v koči v dolini Triglavskih jezer. Eden od vpletenih v to zimsko karanteno je o dogajanju posnel podkast.