Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Najnovejše

Naval na šport Rokomet in alpsko smučanje

03.03.2024

Ženska rokometna reprezentanca se bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo vnovič pomerila s Francijo. Slovenke bodo v Orleansu skušale popraviti vtis po visokem domačem porazu, ko so bile aktualne svetovne in olimpijske prvakinje v Velenju boljše za 15 zadetkov. Posvetimo se še razpletu moškega veleslaloma v Aspnu, kjer alpski smučarji končujejo turnejo na ameriških tleh.

Nedeljski gost Andreas Hoecker: Fizika je resnično moje življenje

02.03.2024

Andreas Hoecker je fizik, ki koordinira več kot 3000 znanstvenikov z vsega sveta, predvsem pa zastopa eno izmed tehnoloških čudes sodobnega sveta. Deluje v Cernu, Evropski organizaciji za jedrske raziskave v Ženevi, ki je največji svetovni laboratorij za fiziko delcev. Tamkajšnji najbolj prepoznaven objekt je 27 kilometrov dolg veliki hadronski trkalnik, predor, ohlajen komaj kaj nad absolutno ničlo. V enem od delov trkalnika je postavljen kot katedrala velik detektor, več tisoč ton težka zver, ki ima v sebi za več Eifflovih stolpov železa, predvsem pa je to izjemno sofisticirana gigantska 3D-kamera. O delu na njem in fiziki, glasbi in Franciji, pa tudi o stiku med fascinacijo in frustracijo pri iskanju odgovorov na najtežja vprašanja vesolja se je Maja Ratej z Andreasom Hoeckerjem pogovarjala v nadzorni sobi detektorja Atlas v Cernu.

Jutranja kronika Organizacijske težave v zdravstvenih domovih in bolnišnicah

03.03.2024

Direktorji tistih zdravstvenih domov in bolnišnic, kjer je soglasje za nadurno delo umaknilo večje število zdravnikov, bodo morali reorganizirati delo. V skladu z vladnim odlokom bo treba poskrbeti za nujna stanja in nemoteno zdravstveno varstvo vseh ranljivih skupin. Težave pričakujejo v nekaterih manjših bolnišnicah in tudi na onkološkem inštitutu. Ministrstvo za zdravje bo s sistemskimi ukrepi posegalo le v primeru, če vodstva ne bi zmogla opraviti svojih nalog. V Jutranji kroniki: - V Egiptu naj bi stekla ključna faza mirovnih pogovorov med Izraelom in Hamasom - Evropski socialisti potrdili Nicolasa Schmita za vodilnega kandidata na evropskih volitvah - Tudi sinočnji veleslalom v Aspnu osvojil Odermatt, Kranjec sedmi

Športna zgodba Državno nogometno prvenstvo

03.03.2024

24. krog domačega nogometnega prvenstva je postregel z derbijem vodilnih ekip, Celja in Olimpije.

Glasba svetov Zeus, Sababa 5, Canay Dogan, Miroca Paris, Lindsay Lou, Tarta Relena, Bongeziwe Mabandla, Aziza Brahim, Suzanne Ciani

02.03.2024

Zeus, Sababa 5, Canay Dogan, Miroca Paris, Lindsay Lou, Tarta Relena, Bongeziwe Mabandla, Aziza Brahim, Suzanne Ciani napovedujejo še eno raznoliko in pestro sobotno Glasbo svetov.

Radijski dnevnik Tadej Pogačar kolesarsko sezono odprl z zmago

02.03.2024

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar je zmagal že na prvi tekmi sezone. S samostojnim pobegom več kot 80 kilometrov pred ciljem na enodnevni klasiki v Toskani - Strade Bianche - je dosegel novo veliko zmagoslavje slovenskega kolesarstva. V oddaji tudi: - Ameriška letala v Gazo odvrgla prve svežnje človekoljubne pomoči - Zdravniški umiki soglasij za nadurno delo močno obremenili nekatere zavode - V Mariboru s slovesnostjo pospremili tradicionalno rez stare trte

Dogodki in odmevi Umik soglasij za nadurno delo otežuje delo predvsem v bolnišnicah

02.03.2024

Medtem ko predstavniki sindikata Fides in vlade še iščejo soglasje o morebitnem mediatorju, se v več bolnišnicah srečujejo s težavami zaradi umika zdravniških soglasij za nadurno delo. Na Onkološkem inštitutu kljub organizacijskim težavam poudarjajo, da bo za rakave bolnike poskrbljeno, bi se pa lahko podaljšale čakalne dobe. Drugi poudarki: - Palestinska stran neenotna pred novimi pogajanji za mir v Gazi. - Na 30. Jurčičevem pohodu dobrih 5000 udeležencev. - Judoistka Andreja Leški v Taškentu do brona.

Danes do 13:00 Danes do trinajstih

02.03.2024

Informativna oddaja o vseh pomembnejših domačih in tujih novicah, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Aktualno 202 Državno prvenstvo v šahu za mlade v Ankaranu

02.03.2024

V Ankaranu te dni poteka 31. posamično državno prvenstvo v standardnem šahu za mlade do 8, 10, 12, 14, 16 in 18 let za leto 2024. Pomerilo se bo več kot kot 180 tekmovalk in tekmovalcev iz 32 slovenskih klubov in društev. Med prijavljenimi je kar devet aktualnih državnih prvakov in prvakinj od dvanajstih možnih. Z mladimi šahisti se pogovarjamo o tem, kaj jih pri šahu privlači, kako drugačno je šahovsko razmišljanje in o ljubezni do šaha.

Kulturnice Festival Fabula: Kar nas oblikuje

02.03.2024

Z literarnim večerom, na katerem je gostoval španski avtor Pol Guasch se je včeraj začel letošnji festival Fabula. Naš največji praznik literature je uvedel že dogodek Fabula pred Fabulo, na katerem je bil gost, sicer le na daljavo, najbolj prevajan sodobni romunski pisatelj Mircea Cartarescu, ki je v pogovoru omenil, kako pomembno je humorno in sanjavo dojemanje sveta.

Naval na šport Atletika, kolesarstvo in nogomet

02.03.2024

Po prvem tekmovalnem dnevu ponudimo vrhunce svetovnega dvoranskega prvenstva v atletiki in se posvetimo enodnevni kolesarski klasiki v Italiji, na kateri bo sezono začel Tadej Pogačar in derbiju vodilnih ekip državnega nogometnega prvenstva med Celjem in Olimpijo.

Radiovedni Zakaj pingvinov ne zebe v stopala?

01.03.2024

Letošnja zima v naših krajih ni bila tako zelo ostra, kar pa nikakor ne velja za Antarktiko, ki velja za najbolj mrzel in suh predel Zemlje. Tam se temperature vse leto gibljejo med 0 in - 80 °C. Kako to, da tam živečih pingvinov ne zebe v noge, ko hodijo po ledu? Na vprašanje tokrat odgovarja Irena Furlan, biologinja in pedagoška vodja ljubljanskega živalskega vrta.

Več oddaj
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt