Minulo leto je oddajo Izštekani zaznamovalo posebej močno. Ozirala se je v svojo tridesetletno zgodovino.

Praznovala z novim mejnikom IZŠTEKANIH 30 v polnih Križankah. Izvedla nekaj res posebnih studijskih srečanj. Povila dva albuma. Ter leto sklenila s čudovito izdajo IZŠTEKANIH 10 v Kinu Šiška, posvečeno glasbenemu velikanu, s katerim skupaj štejeta stoletje. Vse to povzema posebna retrospektivna oddaja Izštekani v letu 2023.

Januarja se je v Izštekane po krepkem desetletju vrnila ljubljanska indie zasedba AKA NEOMI. V bogatem, zelo organskem nastopu je zajela vse faze ustvarjanja, od začetkov do čisto svežih, tudi še neizdanih skladb. Med gosti sta bili Aleksandra Ilijevski iz skupine Pliš ter pevka in harfistka Astrid-. Februar je bil čas za kopanje po arhivu, natanko trideset let pozneje je bila na sporedu ponovitev prve oddaje Izštekani s SOKOLI. Aprila se je v velikem slogu izštekal mladi mariborski mojster r’n’bja HAUPTMAN. Z razširjeno zasedbo in godalnim kvartetom je predstavil nov repertoar v slovenščini, mikrofon pa si je delil tudi s pevkama Mašo But in Izo Leskovšek ter z raperjem Leopoldom I.. Maša je bila gostja tudi v majskem posebnem druženju štirih angažiranih kantavtorjev različnih generacij in slogov. Jani KOVAČIČ, Vlado POREDOŠ, Drago Mislej MEF in Primož SITER so se, kot se za Izštekane spodobi, oborožili z vesli, pardon, z akustičnimi kitarami in pod naslovom »Lahko noč, gospodje« izvedli preplet starih in novih pesmi, tudi takih, ki jih je rodilo prav to sodelovanje. Junij je prinesel težko pričakovano slavje v polnih ljubljanskih Križankah. IZŠTEKANIH 30 je na odru združilo skoraj petdeset glasbenikov. Smrdel Brothers Collective je izvedel veličastne aranžmaje, napovedanim petnajstim pevcem so se pridružili številni skriti gostje in presenečenjem ter vrhuncem ni bilo konca. Oktobra je svojo nemajhno skupnost v studio pripeljal tolkalec Martin Janežič BUCO. Pridružili so se mu člani osmih zasedb, katerih reden gost ali član je, od Siddharte do Sausages. December pa je bil čas za tradicionalni koncert IZŠTEKANIH 10. V polnem Kinu Šiška se je več kot ducat izvajalcev poklonilo velikanu Vladu Kreslinu, ki je dopolnil sedem desetletij. Tudi tokrat je oder zavzelo skoraj petdeset glasbenikov različnih zvrsti, prevladovali so mladi. Večer je rodil nebroj nepozabnih novih priredb Kreslinovih pesmi, ki se jih ne bomo naveličali še vsaj naslednjih trideset let.

Leto je prineslo tudi dva digitalna albuma s posnetki iz Izštekanih. Poleti so ta korak naredili AKA Neomi in tik pred koncem leta Robert Petan. Kliknite, prisluhnite. Podarite košček svojega časa in pozornosti skupnosti. S tem ga podarite tudi sebi.

Jure Longyka