Po krepkem desetletju se je v oddajo Izštekani znova vrnila ljubljanska indie zasedba AKA Neomi. S čudovitim nizom novih pesmi, sprehodom do začetkov in nazaj ter z imenitnimi gosti. Aranžmaji so bili opazno pritajeni, odeti v manj elektronike, bolj organski, kot smo vajeni. Med instrumenti so bili harfa, oud, klavir. Med gosti pa markantni dami Aleksandra Ilijevski in Astrid.

Pisal se je oktober 2012. V Izštekanih je slabo leto po izidu prvenca Poglej (2011) nastopila nova skupina Neomi. Zaznamovali so jo milina, svežina, čudovit, neobremenjen avtorski izraz Saše Vipotnik ter vešči prijemi izkušenih glasbenih sopotnikov. Neomi se je usedla v srca mnogih. A sčasoma izginila z radarjev. Saša se je posvečala svoji primarni medicinski stroki ter raziskovala svet.

Dokler ni Neomi nekaj let pozneje priletela iz Istanbula. Skladba s tem naslovom je napovedala novo življenje, ki se je nadaljevalo v angleškem jeziku in materializiralo z drugim albumom Beautiful Disasters (2020). Ter z novim imenom AKA Neomi. Najopaznejša sprememba je bila v zvoku in glasbenem slogu. Nežno, naravno akustičnost je zamenjala veličastna gmota zvočnih plasti, močno okrepljena z elektroniko. Lagoden glasbeni sprehod se je prelevil v temačno klubskost. Nad vsem skupaj pa je še vedno lebdel Sašin eterični glas. Bend je v novi postavi začel redno koncertirati in si močno utrdil status na naši (pol)alternativni sceni.

Po žanrskih in jezikovnih popotovanjih se zdi, da se je z novim repertoarjem v materinščini krog Neomi sklenil. Lanska “Nočna zver” in pravkar izdana “Bakhantka” krasno povezujeta vse, kar smo v desetletju od Neomi dobili. “Nastaja veliko novih pesmi v slovenščini, ki prinašajo bolj veselo plat Neomi. Sicer smo precej melanholičen bend, kar je najbrž posledica vsega, kar se dogaja,” pojasnjuje Saša. “Ampak vse okoli nas je šlo preveč v negativo, treba je obrniti smer, vnesti optimizem, humor, veselje, to je edino, kar nam še pomaga.”

Tako je prišel čas za vnovično izštekano inventuro, ki bo zajela vse faze ustvarjanja. “Kronološko se bomo sprehodili od začetkov do čisto novih pesmi. Zvok bo nekoliko bolj akustičen, manj bo efektov in dodatkov elektronike. Vse bo veliko bolj organsko.” K mehkobi zvoka bodo prispevali klavir, harfa, oud. Pomemben člen pa bodo posebni gostje: že kar stalna sopotnica Aleksandra Ilijevski iz zasedbe Pliš, grški glasbenik Konstantinos Sachos ter pevka in harfistka Astrid Ana Kljun.

Verjetno se še spomnite, da so jeseni AKA Neomi na kratko zaigrali na Valu 202 v Jutranjem koncertu pri Andreju. Tokrat pa na polno, celovečerno!

Jure Longyka