V pričakovanju obletničnega velekoncerta Izštekanih 30 8. junija 2023 v ljubljanskih Križankah je oddaja Izštekani na Valu 202 ponudila novo poslastico! Tik pred izidom drugega albuma nas je 17. aprila 2023 obiskal mladi mariborski mojster r’n’bja, klaviaturist in pevec Hauptman. Potem ko se je na lanski Emi prvič predstavil v slovenščini in je pesem “Sledim” postala najbolj predvajana skladba na Valu 202 v minulem letu, je Hauptman celotni novi album “Blizu” posnel v materinščini. V Izštekanih je predstavil vse pesmi z njega, nekatere čisto prvič. Seveda je dodal tudi nekaj nepogrešljivih s predlanskega prvenca “Finished, not Perfect”. Aranžmaji, pri katerih je sodeloval tudi skladatelj Leon Firšt, so predrugačeni, izštekani, obogateni z godalnim kvartetom. Izpod Hauptmanovih prstov se je razlegal tudi zvok koncertnega klavirja, nastop pa sozačinili gostje: radgonski raper Leopold I. ter pevki Maša But in Iza Leskovšek. Za ušesa obliznit!

Tik pred izidom drugega albuma nas je 17. aprila 2023 ob 20.00 obiskal mladi mariborski mojster r’n’bja Hauptman. Predstavil je vse pesmi z novega albuma, nekatere premierno. Aranžmaji, pri katerih sodeluje tudi skladatelj Leon Firšt, so bili predrugačeni, izštekani, obogateni z godalnim kvartetom. Izpod Hauptmanovih prstov se je razlegal tudi zvok koncertnega klavirja, nastop pa so začinili gostje: radgonski raper Leopold I. ter pevki Maša But in Iza Leskovšek. Za ušesa obliznit!

Po končanem mariborskem konservatoriju je Žan Hauptman doštudiral jazzovsko petje v Celovcu. Od malih nog se je kot samouk izpopolnjeval v obvladovanju črnobelih tipk. Obe veščini danes več kot plodno uporablja pri ustvarjanju svoje glasbe. Ki jo, če že moramo, lahko označimo kot alternativni r’n’b, kot soul z močno izraženo jazzovsko noto. Leta 2021 je objavil dobro sprejeti prvenec “Finished, not Perfect”, ustvarjen z bendom in posnet v angleškem jeziku.

Na lanski Emi se je prvič predstavil v slovenščini. Pesem “Sledim” je postala najbolj predvajana skladba na Valu 202 v minulem letu. “Pozitivni odziv me je spodbudil. Angleščine sem se verjetno oklenil, da sem laže začel. Bil sem manj kritičen do izrazov, ki v slovenščini dostikrat zvenijo pocukrano. Moral sem najti svojo pot do pisanja v slovenščini. Kako obrniti in izgovarjati besede, kako frazirati, da ne bo zvenelo preveč “slovensko”, da mi bo všeč in da bo smiselno. S tem sem tudi obogatil svoj zvok, v vsem skupaj je zdaj veliko več Žana,” pojasnjuje. Celotni drugi album “Blizu”, ki izide te dni, je tako posnel v materinščini. Pa to ni edina razlika glede na prvenec. “Od bendovskega zvoka sem se premaknil k bolj elektronskemu, album sva ustvarila z avstrijskim producentom Erikom Asatrianom. Morda se zdi to nenavadna odločitev, a meni je všeč in stojim za njo.”

To rodi novo uganko. Kako album izvajati na koncertih? “Seveda, skladbe morajo dobro zveneti tudi v živo. Ne skušamo posnemati zvoka albuma, vse smo postavili na novo.” In ne le to, Hauptman je prenovljeni zasedbi, v kateri so kitarist Primož Hudoklin, basist Jaka Krušič, bobnar Pavel Čebašek ter pevki Alja Senčar in Vanesa Tomažič, zadal dvojno nalogo. Za Izštekane pripravljajo tudi akustične verzije nekaterih skladb. Polovica repertoarja bo obogatena z godalnim kvartetom, ki ga sestavljajo violinistki Ana Mezgec in Sandi Baitokova, violistka Gea Pantner Volfand ter violončelistka Katarina Kozjek, aranžmaje pa je prispeval Leon Firšt.  “Pri tem albumu je premik v akustiko poseben izziv. Zasedba je razširjena, z nekaterimi muziciram prvič. Glasbenikom sem v danih okvirjih dal precej svobode, zaupam jim, obenem pa je to neznanka, zaradi katere sem malo na trnih,” se smeje Žan.

Pesmim z novega albuma so dodali tudi nekaj nepogrešljivih s prvenca. Ob Žanu pa so se v prvi liniji zvrstili še pevki Maša But in Iza Leskovšek ter raper Leopold I., s katerimi je v zadnjem času zabeležil vidna sodelovanja.

Če ste po lahkem izštekanem obroku Hauptmanove muzike še lačni, lahko le nekaj dni kasneje, 21. aprila 2023, obiščete uradni predstavitveni koncert ob izidu novega albuma v ljubljanskem SiTi teatru.

Izbrane komade Izštekanih dodajamo na YouTube kanal>>

Jure Longyka