Natanko mesec dni pred velikim koncertom Izštekanih 30 v polnih ljubljanskih Križankah se je oddaja Izštekani še enkrat v živo oglasila iz domačega okolja - radijskega studia. 8. maja 2023 ob 20.00 so nas na Valu 202 s skupnim nastopom nagovorili štirje angažirani kantavtorji različnih generacij.

Osmega maja 2023 ob 20.00 s nas na Valu 202 s skupnim nastopom nagovorili štirje angažirani kantavtorji različnih generacij: Jani Kovačič, Vlado Poredoš, Primož Siter in Drago Mislej Mef. Posebej za to priložnost se jim je pridružilo nekaj glasbenih sopotnikov, med njimi pevka Maša But. V programu bodo nove pesmi, pa tiste iz železnega repertoarja ter take, ki jih je rodilo prav to sodelovanje. Sodelovanje, ki prinaša skupne, prepletene, vznesene, humorne, nepredvidljive in zatorej sila izštekane izvedbe. Da o spremni besedi teh pronicljivih, čutečih in duhovitih mojstrov ne govorimo.

“Lahko noč, gospodje” je naslov, pod katerim Kovačič, Poredoš, Siter in Mef od lanske jeseni nizajo skupne koncerte. “Časi so takšni, da moramo stvari početi skupaj,” pravijo. Vsi štirje v pesmih odsevajo družbeno stvarnost, vsi so občutljivi za krivice, vsak s svojo poetiko zre na robove družbe in opeva tegobe malega človeka. In vsak od njih ni angažiran le v glasbi. Vsi se zavedajo, da besede, pa naj bodo odete v še tako lepo glasbeno podobo, niso dovolj. Da sprhnijo v nič, če niso pospremljene z dejanji. Vsak od njih je tudi aktivist v skupnosti. Kovačič, Poredoš, Siter in Mef tudi prakticirajo, kar govorijo.

“Prihajamo iz štirih generacij, iz štirih različnih ustvarjalnih vesolij. Spoznala in povezala pa nas je skupna prijateljica, muza in vzor, ostrojezična Svetlana Makarovič,” pripovedujejo. Bilo je na danes že tradicionalnih množičnih koncertih, ki jim je dala naslov Siterjeva pesem “Nosil bom rdečo zvezdo”. “V bistvu smo obrnili staro reklo manj je več – v več je manj,” se šali Mef. “Ena naših največjih težav,” nadaljuje Poredoš, “je to, da Jani na vsak koncert prinese nove skladbe, ki jih še nihče ni slišal.” “Ampak tudi njegovih starih ne znamo, tako da je vseeno,” v smehu dodaja Mef. “Pomagamo si s kitarami, pritegnemo s petjem, Vlado ima orglice in tako si vzajemno uspešno uničujemo komade,” pravi Siter. “Temu se učeno reče aranžma,” povzema Kovačič. “Vedno je zanimivo slišati znane pesmi na nov način. In upam, da nekaj teh besed tudi ostane. Da koga kdaj ob kakšnem trenutku malo zbodejo ali potolažijo.”

Po nizu koncertov v številnih slovenskih krajih so prišli v Izštekane. V Kajuhovem letu, razpeti med dan upora proti okupatorju, praznik dela in dan zmage nad fašizmom in nacizmom. S svojimi pesmimi, s pesmimi upora iz svetovne zakladnice, s pesmimi vzornikov in pesmimi o vzornikih, s pesmimi izpred stoletja in pol in izpred leta in pol. Da povedo, da se pravice in krivice s časom ne spreminjajo. Da je le človek tisti, ki včasih zaide. In da je skupnost tista, za katero se je vredno boriti.

Tudi Izštekani so skupnost. Bodite njen del.

Galerija fotografij.

Na našem Youtube kanalu:

Jure Longyka