Izštekani letos praznujejo. Vrhunec tridesetletnice bo 8. junija 2023 s koncertom Izštekanih 30 v ljubljanskih Križankah. Za ogrevanje ponujamo dragocen arhivski posnetek. Prve Izštekane!

Februarja 1993 je voditelj Jure Longyka v studio Radia Študent ob izidu nove plošče povabil Sokole Petra Lovšina. S seboj so prinesli akustične kitare in odigrali nekaj pesmi. Recept se je ponujal sam od sebe: vodena oddaja z gosti, ki glasbo izvajajo živo, ob njej pa se pogovarjajo, prerekajo, kramljajo in se imajo lepo.

Odtlej glasbeniki repertoar posebej za oddajo obogatijo, predrugačijo, izštekajo. Spremenijo zvok, aranžmaje, povabijo gostujoče glasbenike, obudijo stare skladbe, predstavijo čisto nove ali predelajo pesmi drugih. Brez žanrskih in drugih omejitev.

Januarja 1998 smo Izštekane prvič izvedli na Valu 202, gost prelomne oddaje je bil Magnifico. Do danes smo jih izpeljali več kot 300, več kot 30 nastopov pa je izšlo tudi v obliki albuma.

Z leti so Izštekani postali pomemben sopotnik slovenskega popularnoglasbenega prizorišča. Danes so referenčni, nastop izvajalci navajajo v svojih življenjepisih. Za številne je bil prelomen, njihovo delovanje in njihova glasba pa sta dobila nov, nesluten zagon.

Nov zagon so ob dvajsetletnici leta 2013 dobili tudi Izštekani. Prvič so izvedli decembrski koncert pred občinstvom, ki je postal tradicionalen in je vselej razprodan. Na njem se izšteka več deset glasbenikov, ki gredo še korak dlje, ponudijo nove presežke. Letošnjih Izštekanih 30 bo nov mejnik na tej poti.

Praznujte z nami v Križankah. Po vstopnice na Eventim. Ne čakajte na maj.

Jure Longyka