Legendarna glasbena oddaja Izštekani na Valu 202 je 8. junija 2023 z velekoncertom Izštekanih 30 v ljubljanskih Križankah proslavila trideset let. Ob spremljavi sedemnajstčlanskega benda Smrdel Brothers Collective je nastopilo petnajst eminentnih glasbenih izvajalcev, ki so se jim pridružili mnogi skriti gostje. Vsak je poleg svoje skladbe zapel posebej za to priložnost pripravljeno predelavo. Razprodani koncert, ki v teh dneh glasno odmeva, sta neposredno prenašala Val 202 in Televizija Slovenija.

Petnajst izvajalcev, prek trideset skladb, skriti gostje in številna presenečenja

K praznovanju so Izštekani povabili petnajst vokalnih solistov, duetov ali predstavnikov vidnih glasbenih zasedb. Takih, ki so se prvič izštekali že pred tremi desetletji, pa tistih, brez katerih si takega praznovanja ni moč zamisliti, in tudi takih, ki v oddaji prej sploh še niso nastopili. Vsak je na drugačen, izštekan način izvedel eno svojo skladbo in eno skrbno izbrano predelavo slovenske skladbe, ki je prej še ni izvajal. Pahljača tokratnega izštekanega programa se je tako razširila na vso zgodovino slovenske popularne glasbe. Skozi predelave pa so v nabor večera vstopila še številna imena, ki so soustvarila zgodbo Izštekanih. Napovedanim pevcem so se pridružili tudi skriti gostje. Z izvedbo pesmi Zablujene generacije in gostovanjem njihovega pevca Primoža Aliča so se poklonili letos preminulemu Ramonu. Slon in Sadež sta v svojem slogu priložnosti primerno prepesnila pesem »Trideset let«. Eden vrhuncev večera je bila izvedba pesmi »O, Triglav, moj dom«, v kateri se je Silence pridružil tudi Milan Fras iz Laibacha. Posebnost je bil dodatek, v katerem so na enak način kot ob rojstvu Izštekanih nastopili posebej za to priložnost znova zbrani akustični Sokoli. Peter Lovšin, Ivan Bekčič in Zvone Kukec so zabrenkali in zapeli tako kot daljnega leta 1993 v radijskem studiu. Ter potem vstali in z bendom za piko na i zelo naglas dodali znamenite verze: »Moja mama je strela, moj fotr je grom, če hočeš bit z mano, prkluč se na štrom!«

Izvedene skladbe:

RING - Tomi M (Siddharta)
JAZ IN NEBO - Urša Mihevc (Fed Horses)
DEŽ (Demolition Group) - Urša Mihevc (Fed Horses)
PLANETI SE VRTIJO - Boris Kokalj (Kokosy)
SENTIŠ NAVADNI (Zmelkoow) - Boris Kokalj (Kokosy)
DEJ POVEJ - Jure Lesar
STONESI SPOZNAJO MOJE STARE STARŠE (Marko Brecelj) - Jure Lesar
GROW OLD - Saša Vipotnik (AKA Neomi)
DALEČ JE ZA NAJU POMLAD (Adi Smolar) - Saša Vipotnik (AKA Neomi)
SAILOR - Jardier
NE NAREDI MI TEGA (Dan D) - Jardier
TRIDESET LET (Oto Pestner) - Slon in Sadež
FOTR - Slon in Sadež, gostja Žena
PABLO - Vazz
NAMESTO KOGA ROŽA CVETI (Vlado Kreslin) - Vazz, gost Vlado Kreslin
MILA MALA (Mladi Levi) - Vlado Kreslin
SKAČI MARKO - Vlado Kreslin
LAHKO NOČ SKRBI - Severa in Gal Gjurin
TIH DEŽEVEN DAN (1x band) - Severa in Gal Gjurin
TI SI MOJA ROŽA (Videosex) - Gregor Strasbergar (MRFY)
TOBOGAN - Gregor Strasbergar (MRFY)
HALO GOSPODIČNA (Magnifico) - Klemen Klemen
LJUBEZEN - Klemen Klemen, gostja Urša Mihevc (Fed Horses)
FEBRUAR - Borut Marolt (Niet)
POBEGLI VLAK (Zablujena generacija) - Borut Marolt (Niet), gost Primož Alič (Zablujena generacija)
I’M A MEMORY - Silence
O, TRIGLAV, MOJ DOM - Silence, gostje Milan Fras (Laibach), Severa Gjurin, Tomi M (Siddharta)
VUKOVI (Koala Voice) - Tomi M (Siddharta)
PRVA VRSTA - Matevž Šalehar Hamo
ZBUDI ME ZA 1. MAJ (Mi2) - Matevž Šalehar Hamo, gost Tone Kregar (Mi2)
dodatek:
SODN DAN - Sokoli
MOJA MAMA JE STRELA - Peter Lovšin, Sokoli

Sedemnajstčlanska glasbena zasedba Smrdel Brothers Collective se je zbrala posebej za to priložnost. Peljala nas je od pretanjenih, minimalističnih izštekanih trenutkov do veličastnih eksplozij, manjkala niso godala, trobila, pihala. Posebni program koncerta so skupaj z Juretom Longyko, glasbenim uredništvom Vala 202 ter pevci snovali in pilili več kot šest mesecev. Zasedbo je vodil basist Peter Smrdel, za dodatne aranžmaje je poskrbel skladatelj Leon Firšt.


Koncert močno odmeva


Izštekani pred občinstvom vselej razprodani

Oddaja Izštekani, ki se je začela februarja 1993 na Radiu Študent z nastopom Sokolov, se je po petih letih preselila na Val 202, prvi je januarja 1998 na Valu nastopil Magnifico. Nov zagon je dobila ob dvajsetletnici leta 2013, ko so prvič so izvedli decembrski koncert pred občinstvom, ki je postal tradicionalen in je vselej razprodan. Na njem se izšteka več deset glasbenikov, ki gredo še korak dlje, ponudijo nove presežke. Letošnji koncert Izštekanih 30 je postal nov mejnik na tej poti. Ki se očitno še dolgo ne bo končala.

Izštekani so skupnost. Bodite njen del.

Jure Longyka