Odbita do bita

Zaradi pandemije z uvedbo aplikacij preveč hitimo

Evropa hiti z vzpostavitvijo aplikacij za sledenje uporabnikom, ki so okuženi s koronavirusom. Lahko torej mobilne aplikacije rešijo poletne dopuste ali nam zagotovijo varnejšo, zdravo prihodnost?

gorazd 2
Anže, Gorazd Božič, Maruša
foto: Val 202

Od uvedbe aplikacij naj bi bila odvisna tudi prihodnost prehajanja mej med državami v Evropi. Kot se je pokazalo v zadnjih dveh mesecih, enotne rešitve ni mogoče najti, zato sta se vmešala še tehnološka velikana Apple in Google. Zdi se, da so aplikacije za nadzor državljanov edina možnost in odrešitev, ki jo prinaša tehnologija. Res?

“Vse tole me spominja na blockchain in bitcoin, še pred dvema letoma so namreč vsi govorili, kako bo to popolnoma spremenilo naše življenje. Podobno je tukaj, preveč upanja se polaga v neko tehnološko rešitev. Tehnologija, seveda, lahko pomaga, a vprašanj, nejasnosti, varnostnih lukenj in preskakovanja korakov je še preveč.” – Gorazd Božič

V novi epizodi tudi o zgodovinskem sodelovanju Appla in Googla, o (prostovoljnem) sodelovanju uporabnikov in zaupanju v podjetja in države, ki bi ob uporabi aplikacij za slednje okuženim hranila osebne podatke.

Zapiski:

Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju.