Aktualno

Pnevmatika za vožnjo in letenje

Goodyear je na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil svojo najnovejšo konceptno pnevmatiko AERO

Pnevmatika AERO predstavlja mejnik v razvoju avtonomnih letečih vozil. Pnevmatika je zasnovana kot multimodalni nagibni rotor. Nepnevmatska zgradba pnevmatike bi bila dovolj prožna, da bi med cestno vožnjo blažila sunke, in hkrati dovolj močna, da bi se lahko vrtela s hitrostjo, ki rotorjem omogoča vertikalni dvig. S pomočjo optičnih senzorjev na osnovi svetlobe bi pnevmatika spremljala razmere na cesti ter obrabo in brezhibnost lastne strukture.

V konceptno pnevmatiko AERO bi bil vgrajen tudi procesor z umetno inteligenco, ki bi podatke optičnih senzorjev združeval s podatki, pridobljenimi v komunikaciji vozila z infrastrukturo in z drugimi vozili, jih analiziral in priporočil določen potek ukrepanja.

Kljub temu, da vizionarska pnevmatika AERO obstaja zgolj v konceptni obliki, so nekatere njene lastnosti, kot sta brezzračna struktura ter inteligenčna zmogljivost pnevmatike, že predmet nadaljnjega razvoja v podjetju. Obenem tudi ostale posebnosti pnevmatike AERO sprožajo nove ideje o razvoju pnevmatik in tehnologijah mobilnosti prihodnosti.