30.000 evrov mladim športnim talentom iz projekta Botrstvo!

Izkupiček dražbe zdaj že podpisanih športnih copat Luke Dončića namenjen tudi trem izjemnim košarkarskim talentom iz projekta Botrstvo

Mirjam Poterbin, mama Luke Dončića, z zdaj že podpisanimi zmagovitimi supergami

Od petka zjutraj na Valu 202 poteka že šesta velika humanitarna dražba. Tokrat je zanjo briljantni mladi košarkarski zvezdnik Luka Dončić podaril superge, ki jih je nosil na vseh pomembnih tekmah tega prvenstva, tudi na finalni.

Luka zelo obožuje športne copate, že kot majhnemu sem mu jih kupila sto tisoč, vedno jih ima veliko. Tudi na tem prvenstvu jih je imel veliko s seboj in še mi smo mu jih prinesli. Vendar me je zelo presenetil, ker je celotno evropsko prvenstvo odigral le s temi, zdaj podarjenimi supergami. In res mu veliko pomenijo, ker je z njimi osvojil zlato medaljo,” je opisala Lukova mama Mirjam Poterbin.

Na dražbi še nikoli ni bilo Lukovih superg!

Superge pa niso posebne le po vlogi, ki so jo imele na tem prvenstvu, pač pa tudi po tem, da je Luka doslej tudi zaradi starosti in pravil svojega kluba pri dobrodelnosti imel nekatere omejitve: “Doslej sem se s tem bolj ukvarjala jaz, podarjala sva kakšne drese za dobrodelne namene, kar je dovoljeno. Le v Real Madridu ga zelo ščitijo, predvsem glede intervjujev, zato to nikoli ni bilo posebej poudarjeno. Je pa res, da nikoli doslej še ni podaril superg, zato so to njegove prve superge na dražbi,” je poudarila Lukova mama in dodala: “Je pa res, da zelo rad pomaga otrokom in zato si želim, da bi akcija res uspela!”

V sekundi jih je sezul in šel bos v garderobo

Med odgovornimi, da so se lahko združili velika vzhajajoča zvezda in mladi upi, ki na košarkarski parket šele stopajo, je tudi vodja odnosov z javnostmi Košarkarske zveze Slovenije in moške članske reprezentance Jaka Lenart (http://www.kzs.si/). Prav on je namreč na zmagoviti večer za projekt Botrstvo v roke dobil ta rdeči par superg: “Na pobudo vašega novinarja Francija Pavšerja sem takoj po tekmi pristopil k Luku in mu povedal, za kakšen namen gre. Luka jih je v trenutku, še isto sekundo sezul in mi jih izročil in rekel: ‘Seveda sem za in želim, da na dražbi zanje dosežejo čim višjo ceno.’ In šel bos naprej do slačilnice,” je trenutke najbolj neverjetnega večera v Carigradu opisal Jaka Lenart.

V Španijo po podpis in nazaj: superge so zdaj podpisane

In ker se je vse zgodilo dobesedno v nekaj sekundah, so superge predstavnikom Botrstva v roke prišle nepodpisane. Da je podpis, ki dokazuje, da gre res za superge, ki smo jih videli na vseh tekmah, zelo pomemben, je seveda vedela tudi Lukova mama Mirjam Poterbin in konec tedna priskočila na pomoč: “V Madrid jih je odnesla moja prijateljica in jih zdaj, podpisane, tudi vrnila. Tako da je zdaj na njih Lukov podpis, kar seveda veliko pomeni! In res si želim, da bi dražba uspela.”

In te besede mame Luke Dončića Mirjam Poterbin, kot kaže, že postajajo resničnost. Čeprav smo še daleč od doslej rekordnega izkupička, 45.000 evrov, ki so ga prinesle smuči Petra Prevca po najuspešnejši in hkrati tudi zadnji sezoni na Elanovih smučeh, pa takšnega začetka v dozdajšnjih petih še ni bilo: v dobrih 24 urah po začetku dražbe je ponujena cena dosegla 10.000 evrov!

Izjemno zanimanje za dražbo tudi v tujini

Dražba, ki jo spremljajo tudi tuji, predvsem španski mediji , je seveda zanimiva tudi za tujce, saj je briljantni Slovenec že tudi svetovna zvezda. Vodja odnosov z javnostmi Košarkarske zveze Slovenije in moške članske reprezentance Jaka Lenart pravi, da je bilo zanimanje za Luko nepopisno tudi ves čas evropskega prvenstva: “Česa takega še nisem videl! Neverjetno! Poznan je na Finskem in v Turčiji, z Goranom sta bila nenehno oblegana, tudi name kot predstavnika za stike z javnostjo so nenehno deževale prošnje za intervjuje, ogromno zanimanja so pokazali predvsem španski, francoski, grški mediji … Morda je bilo zanj celo več zanimanja kot za Gorana Dragića, kar me je presenetilo! Luka je neverjetno odziven tudi za neštete prošnje navijačev, potrpežljivo se fotografira, daje avtograme, res občudovanja vredno,” priznava Lenart.

“Izjemne pohvale so prispevali tudi strokovnjaki in glede na to, kakšna zvezda Luka postaja oziroma je že z izborom v ‘najboljšo peterico prvenstva’, sem prepričan, da bodo ti copati nekoč v prihodnosti zelo veliko vredni!”

Za mlade športne talente, tudi za zelo perspektivnega košarkarja brez staršev

Cilj te dražbe je pomagati mladim športnim, predvsem košarkarskim talentom, vključenim v projekt Botrstvo. Posebnost dražbe je, da so že izbrani trije mladostniki, ki jim bo izkupiček te zagotovo pomagal na športni poti.

Med njimi je tudi devetošolec, ki je ostal brez staršev. “Brez mame je ostal že kot dojenček, pred nekaj meseci pa mu je nepričakovano umrl še oče, tako da sta z bratom ostala sama,” pojasnjuje stric, tudi njegov skrbnik. Z babico, pri kateri fanta zdaj živita, se močno trudita, da bi ob vsej tragediji vsaj v košarki lahko nemoteno napredoval, vendar je samo ob pokojninah in nizkih dohodkih težko zagotoviti vse pogoje, ki jih tak, vse boljši košarkar, nujno potrebuje, je zaskrbljen stric: “Dober je, zelo dober! Trenerji ocenjujejo, da je eden najboljših v svoji generaciji! V svoji starostni kategoriji nastopa tudi za slovensko reprezentanco. Spomladi pa je bil na mednarodnem turnirju v tujini izbran za najkoristnejšega igralca turnirja, kar pa najbrž tudi veliko pomeni!”

Botrstvo je zelo dragocena rama, na katero se lahko naslonimo

“Že letos je bil s pomočjo projekta Botrstvo na košarkarskem taboru v tujini, vrnil se je s fenomenalnimi občutki in povsem navdušen! Spoznal je drugačen način dela, kar mu bo pomagalo pri nadaljnjem razvoju. Podpora Botrstva nam in njemu ogromno pomeni, je kot velika rama, na katero lahko vselej računamo in se nanjo zanesemo in gremo dalje!”

Njegov košarkarski klub mu vseskozi zelo pomaga, a višje ko se vzpenja, bolj se povečujejo tudi stroški potovanj, opreme, treningov: “Pred seboj ima veliko let šolanja in upam, da tudi veliko let košarke, to bo treba nekako financirati. Zato se dajmo prav vsi potruditi, da doseže to, kar mu je, kot kaže, dano. In zahvaljujem se vsem, ki bodo sodelovali na dražbi in na ta način pomagali pri razvoju mladih in športa in pripomogli, da bo tudi moj nečak lahko svoj talent razvijal tako kot vsi drugi otroci,” dodaja stric. 

Dražba z rekordnim začetkom!

To je že šesta večja humanitarna dražba Vala 202. Doslej so rekordni izkupiček, 45.000 evrov, prinesle smuči Petra Prevca po najuspešnejši in hkrati tudi zadnji sezoni na Elanovih smučeh. Toda takšnega začetka, kot ga ima dražba Dončićevih superg, s katerimi je igral na vseh najpomembnejših tekmah evropskega prvenstva, tudi finalni, v petih še ni bilo: v dobrih 24 urah po začetku dražbe je ponujena cena dosegla 10.000 evrov!

Informacija o dražbi tudi v angleščini, španščini in srbščini

Luka Dončić je tudi izbrani član idealne peterice prvenstva in najboljši mladi igralec evrolige, vse pomembnejša mednarodna mlada košarkarska zvezda. Zato smo informacijo o dobrodelni dražbi tokrat pripravili še v treh tujih jezikih, angleščini, španščini in srbščini.

Tudi tisti, ki v dražbi ne boste sodelovali, lahko za uspešnost te veliko naredite. Informacije o njej lahko delite na družabnih omrežjih, da se bodo razširile po vsem svetu, kjer je Luka Dončić že veliko ime košarke prihodnosti.

Superge, ki so pomemben del ne le športne poti Luke Dončića, pač pa tudi slovenske športne zgodovine, bodo novega lastnika dobile v petek, 29. 9., po 8. uri zjutraj na javni dražbi neposredno v programu Vala 202.