Polet okoli sveta

Matevž Lenarčič tik pred ciljem

Pred slovenskim pilotom še zaključni let iz Dubrovnika proti domovini, v Portorož se vrne v petek, predvidoma ob 11:00

13012637_1611049832552608_9078729480759872794_n (1)
Pogled iz ultralahkega letala
foto: GreenLight WorldFlight

Matevž Lenarčič bo na devetindvajseti dan poti okoli sveta pristal v Portorožu. Predzadnjo etapo je moral zaradi nepričakovanega niza zapletov prekiniti in predčasno pristati v Egiptu. Zatem je pot nadaljeval proti Krfu in se odločil etapo podaljšati do Dubrovnika. Tako mu ostaja še kratek let do Slovenije. Predvidoma ob 11:00 bo sklenil 42.000 kilometrov dolgo pot okoli sveta.

Zastavljene predzadnje etape ni končal v celoti, kot je zapisala njegova ekipa, “zaradi čakanja v ZAE in močnega čelnega vetra ter veliko sprememb smeri leta po zahtevah kontrole letenja”.

Po najdaljši etapi celotne poti, ko je vzletel v Maleziji, je Lenarčič pred dnevi pristal na Šri Lanki. 17 ur je trajala etapa, let je bil večinoma miren, je bilo pa vreme na Šri Lanki pestro, s številnimi nevihtami in strelami, zato je moral let nekoliko podaljšati in potem iz druge smeri pristati na letališču.


Tudi pred dnevi, na poti proti Maleziji, v bližini Filipinov, je moral nekoliko spremeniti smer letenja, da se je izognil številnim nevihtam in ploham. Je pa z otoka Guam poletel z zamudo. Kot je zapisala njegova ekipa, “spet so zakomplicirali naši “prijatelji” iz kontrole v San Franciscu.”

Omenjene težave pri komuniciranju s kontrolo letenja so se sicer pojavile že prejšnji teden, kmalu po vzletu iz Kalifornije. Po pristanku na Havajih pa so od njega zahtevali vgradnjo kratkovalovne postaje.

Potem ko je vse kazalo, da pred ponedeljkom ne bo mogoče urediti dovoljenja za polet s Havajev, je pozno sinoči, po slovenskem času, nepričakovano prišla novica, da je slovenski pilot vendarle dobil zeleno luč za nadaljevanje poti okoli sveta, ki se je začelo 25. marca s poletom iz Portoroža.

Člani misije so se pozno sinoči javno zahvalili vsem, ki so prispevali ugodni rešitvi. Ključno vlogo so pri tem imeli slovensko ministrstvo za zunanje zadeve, slovensko veleposlaništvo v Washingtonu, ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, častni slovenski konzul gospod Ronald Joseph Zlatoper in Ameriško zvezno letalsko združenje (FAA).

GreenLight WorldFlight

Slovencem pošilja pozdrave in sporoča: “Svet je lep in velik. Na svetu ni veliko ljudi, tu, kjer sem letel, je vse prazno, tako da naj se nikar ne bojijo beguncev. Če ne bodo prišli zdaj, bodo prišli drugič, vsekakor pridejo.”

Za Lenarčiča je to že tretji polet okoli sveta. 42.000 kilometrov dolgo pot bo opravil v približno mesecu dni s povprečno hitrostjo 230 kilometrov na uro. Najdaljša etapna razdalja je 4.200 kilometrov, kar pomeni približno 20 ur neprekinjenega letenja.

V ultralahkem letalu Dynamic WT 9 bo med odpravo z imenom GreenLight WorldFlight 2016 preživel skoraj 200 ur. S posebno opremo vseskozi zbira in pošilja podatke o količini in koncentracijah črnega ogljika. Na ta način poskuša doprinesti k odgovoru na vprašanje, koliko in kako ta onesnaževalec ogroža naš planet.

Interaktivni zemljevid poti

Po desetih urah prve etape se je ustavil v Španiji, nato je letel do Zelenortskih otokov, sledila je sedemnajsturna pot prek osrednjega Atlantika na Karibe in nadaljevanje do Floride, pa let do Havajev, prek Maršalovih otokov in od Guama do Malezije, prek Šrilanke, Indijskega oceana do Združenih Arabskih Emiratov. Do doma sta mu preostali še dve etapi in manj kot 5000 kilometrov.

Matevž se v naslednjih dneh tudi oglasi v eter Vala 202, skupaj z njegovimi znanstvenimi sodelavci podrobno spremljamo tudi meritve črnega ogljika!