Ime tedna

Razliko naredili tudi s funky pristopom

Slovensko podjetje MESI se z izdelkom, ki diagnosticira 15 bolezni, poteguje za sedem milijonov dolarjev vredno nagrado. In velik preboj na področju medicine.

Jakob Šušterič
foto: Facebook

Ime tedna je postal Jakob Šušterič, direktor start-up podjetja MESI, ki se je z ekipo sodelavcev na prestižnem tekmovanju XPRIZE v ZDA predstavil z medicinsko napravo za domačo uporabo.

“Slovenija je na pravi poti. Podjetništvo bo prišlo na zadovoljivo raven in mi do lažjega dostopa do trga.”

“Naša medicinska naprava lahko identificira simptom, odkrije bolezen in o tem takoj obvesti zdravnika. Aplikacija za mobilni telefon usmerja k uporabi posameznega modula. Želimo izdelati prototip in ga poslati na trg. Pripravljamo že tudi profesionalni pripomoček na področju medicine,” pripoveduje Jakob Šušterič.

Skrivnost uspeha je tudi v sproščenem, “funky pristopu.” “Ne delamo, ampak živimo z našim projektom, da naredimo na svetu neko razliko.”

“Okolje je potrebno vzeti takšno kot je. In se v njem znajti. Tudi v Sloveniji smo že našli pomoč.”

Kandidata sta bila tudi:

Ante Šimundža, trener NK Maribor, ki je z zmago na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za nastop v skupinskem delu elitnega klubskega tekmovanja nad škotskim Celticom dosegel izjemen uspeh. Po 15 letih se je z mariborskimi nogometaši drugič v zgodovini kluba uvrstil v Ligo prvakov.

Helena Koder, režiserka, ki si je zagotovila mesto med največjimi ustvarjalci dokumentarne dramaturgije zgodb. Za njeno izjemno delo so jo na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC v Mariboru nagradili s plaketo Dokumentarno ime 2014.

________________

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.