Melanie S. Rose je prava Evropejka

Pisateljica, ki ima državo in narodnost, a povsem drugo pripadnost

Melanie S. Rose (Foto: Sylvain Arnold)

Melanie S. Rose (Foto: Sylvain Arnold)

Nemško-avstrijsko-švicarska pisateljica, ki je nekaj časa delala tudi v Parizu, zadnja leta pa del svojega časa namenja tudi Hrvaški, je zadnji mesec kot gostja pisateljske rezidence preživela v Ljubljani. K nam se vsako leto prek izmenjave z Švicarskim društvom pisateljev vrača že od leta 2009.

Letos se čuti to negativno vzdušje, tudi, ko kot tujec prihajate sem. V Ljubljano sem prišla konec decembra in v zraku je bila neka napetost. Potem so se zgodile demonstracije 21. decembra. Mediji v tujini tega niti niso prav dobro dojeli, se mi zdi. V Švici so opazili, da se nekaj dogaja, ampak nič bistvenega. No, poročali so o Mariboru in o županu. Se pa čuti to vzdušje, da želijo ljudje oditi.

Melanie sicer še vedno vidi veliko podobnosti med Švico in nekdanjo “drugo Švico”, a so bolj ali manj vse povezane z našimi naravnimi danostmi. Spremenilo se je tudi to, da smo celo Slovenci začeli dvomiti v Evropo. Sama ostaja njena vneta zagovornica.

Rada imam Evropo, pa ne v tem patetičnem smislu. Ljudje nimajo več tega občutka pripadnosti, tudi ljubezni do Evrope, ki je obstajala še pred nekaj leti. Manjka tudi nekaj, kar bi nas bolj povezovalo. Neka osebnost. Ko pomislite na Evropo, je gospa Merkel bolj gospa Evropa kot kdorkoli drug iz evropskih institucij. Večino teh ljudi sploh ne poznamo in to je slabo.

Sama je, kot rečeno, še vedno vneta zagovornica evropske ideje povezovanja, napisala je tudi odo Evropi – Feeling Europe, ki jo sicer lahko najdete na njenem blogu, delno pa jo lahko slišite tudi s klikom na slušalke desno zgoraj.