Odbita do bita

Google napoveduje: zmagal bo Borut Pahor

Iskalni niz "Borut Pahor" je v Googlovem iskalniku najbolj pogost

photo_328139_20121025_4

Analiza Googlovih iskalnih nizov kaže, da uporabniki interneta v Sloveniji najpogosteje iščejo Boruta Pahorja. Priljubljenost iskalnega niza sicer ne pomeni tudi zmage na volitvah: pove le, da so uporabniki interneta v Sloveniji najpogosteje iskali prav Pahorja.

Ker so javnomnenjske raziskave nezanesljive, si raziskovalci vse pogosteje pomagajo z analizami besedil na internetu in v družabnih omrežjih. POP TV je na primer uvedel zanimivo novost: analizo pozitivnih in negativnih čustev, ki naj bi izkazovali naklonjenost kandidatom. Eksperiment je zanimiv, ima pa nekaj pomanjkljivosti, razlaga Marko Grobelnik iz Laboratorija za umetno inteligenco na Inštitutu Jožef Štefan.

Analiza sentimenta pogleda besedilo in skuša ugotoviti, ali je naravnano pozitivno ali negativno. Twitter kot medij je problematičen zaradi neformalnega jezika. Če gre za droben sarkazem, je rezultat merjenja ravno obraten.

Standardna analiza besedil predpostavlja, da je jezik natančen. Čustveno naravnanost se torej da izmeriti, vendar ne vedno in povsod. Boštjan Jerko, heker in tviteraš, razlaga, da je v kratkih tvitih veliko humorja in da so stavki pogosto dvoumni. V veliko primerih je težko določiti, ali gre za pozitivno ali negativno naravnanost. Primer je stavek:

“Milan Zver bo skoraj tako dober predsednik kot je bil Borut Pahor predsednik vlade.”

 

Grobelnik opozarja še na težave majhnega vzorca in zanimiv slovenski pojav “forumašev”, ki so plačani za pisanje komentarjev v prid političnim strankam. Ti dodatno zameglijo rezultate in jih je iz analize zelo težko izločiti.

Z vidika analize besedil je zanimiv tudi pogled najpogostejših iskalnih nizov, ki jih objavljamo v nadaljevanju. Primerjajte priljubljenosti iskalnih nizov in dejanske rezultate posameznih volitev. Če boste nadaljevali podroben pogled v orodju Google Trends, si oglejte še povprečne vrednosti: Ali napovedujejo zmagovalca?

Predsedniške volitve 2012

V povprečju je najbolj priljubljen iskalni niz Borut Pahor. Bolje mu kaže tudi tik pred prvim krogom volitev.

Predsedniške volitve ZDA 2012
Oba vrhova sta televizijski debati. Po prvi je Obama izgubil prednost, po drugi pa je bila ta spet nekoliko bolj izrazita. Zaradi sistema volitev v ZDA je sicer težko napovedati zmagovalca, saj odločajo elektorski glasovi, ki ne povsem odražajo števila glasov državljanov.

Predsedniške volitve 2007: Prvi krog

Večino kampanje je pri iskanju najbolje kazalo Danilu Türku, veliko zanimanja pa je pritegnil tudi Zmago Jelinčič. V obdobju volitev je bil drugi najbolj iskani niz. V drugi krog se je sicer uvrstil Lojze Peterle. Po prvem krogu (21. oktobra) je vidno upadlo zanimanje za Jelinčiča in Gasparija.

Predsedniške volitve 2007: Drugi krog
Iz trendov vidimo, da je bil Danilo Türk bolj priljubljen iskalni niz. Prav tako je bil bolj priljubljen med volivci: postal je predsednik. Drugi krog je bil 11. novembra.