Nedeljski gost

Dr. Tomaž Makovec

Nedeljski gost

Poklica medicinskega in farmacevtskega strokovnjaka bi načeloma morala dopolnjevati drug drugega. Nedeljski gost, ki je doštudiral oba, pa v današnjem svetu, ki mu vlada samo še denar, vidi le nepremostljive razlike med njima. Trdi, da nas zdravniki po nepotrebnem in na pamet zasipajo z recepti, farmacevtom pa so prva in edina skrb delničarji in ne bolniki. Dr. Tomaž Makovec je dolgoletni žvižgač, ki ga nihče noče slišati.

Opravičilo poslušalcem

Ni zgodb, ki bi se jim morali vnaprej izogniti, niti ni sogovornikov, ki jim ne bi mogli zastaviti vprašanj. Mnenja gostov, čeprav v delu javnosti razumljena kot kontroverzna, so lahko povsem legitimna. Vloga resnicoljubnega, odgovornega in profesionalnega medija pa je, da besede kritično presoja, povedano ustrezno postavi v kontekst, teme in sogovornike pa umešča v primerne formate oddaj.

V oddaji Nedeljski gost, ki je bila na sporedu 11. julija 2021, nam je pri doseganju osnovnih standardov spodletelo. Zato poslušalcem dolgujemo opravičilo.

Gost, dr. Tomaž Makovec z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, je v oddaji delil svoja mnenja. Težava je, da ob izrekanju polemičnih stališč ni dobil niti enega kritičnega vprašanja in da ni bil izražen niti kakršen koli dvom o njegovem mnenju. Gostu je bilo tako med drugim omogočeno širjenje sporočil, ki ogrožajo zdravje ljudi. Intervjuja zato ni v arhivu. Izpostavljene teme bi se dalo nagovoriti v drugačnem formatu oddaje ob ustrezni novinarski izvedbi.

Nekritično napeljevanje sogovornika ni novinarstvo. Neupoštevanje dogovorov in delovanje mimo urednikov pa je neprofesionalno. Zadevo ustrezno interno naslavljamo.

Poslušalcem se opravičujemo. Obljubljamo bolj odgovorno delo in zasledovanje najvišjih profesionalnih standardov.