Mimo grede

Po svetu: "Šotbularji", švedske mesne kroglice

Hrana za vsak dan, a kljub temu so na Švedskem obvezna praznična hrana, ki mora biti na mizi vsaj ob večjih praznikih, kot sta božič in velika noč

švedske mesne kroglice
Švedske mesne kroglice
foto: Val 202

Švedske mesne kroglice se od drugih mesnih kroglic in svaljkov po svetu ločijo po tem, da so majhne in narejene iz zelo drobno mletega mesa. Najbolj prepoznavna švedska jed pa postanejo v trenutku, ko jih postrežejo v rjavi smetanovi omaki s krompirjevim pirejem, vloženimi kumaricami in sladko-trpkimi brusnicami. Najdemo jih na celotni paleti gastronomske ponudbe dežele: so hkrati poceni hrana iz zmrzovalnika in visoka kuhinja, ponujajo jih tako v uličnih prodajalnah hitre prehrane kot restavracijah višjih kategorij.

V švedščini se imenujejo "svenska köttbullar", kar bi dobesedno prevedli kot švedska mesna žemljica, saj "koot "– šot pomeni meso, "bulla" pa je izraz za žemljico.

O pripravi tradicionalnih švedskih mesnih kroglic, ki so osvojile svet, smo se pogovarjali z Marino Mårtensson, švedsko-slovensko glasbenico, in Boštjanom Pristovnikom, šefom kuhinje v restavraciji Brasseriet Stadsparken na Švedskem.

Recept za švedske mesne kroglice, kot jih speče Boštjan Pristovnik, Slovenec na Švedskem 

Sestavine: 

700 g mešanega mletega mesa (70 % svinjsko, 30 % goveje meso)
2 jajci
2 srednje velika kuhana krompirja
1 srednje velika čebula
žlica rjavega sladkorja
2 žlici sojine omake
sol
olje ali maslo

Postopek: 

  1. Drobno narežemo čebulo, jo prepražimo in ohlajeno dodamo mletemu mesu.
  2. Dobro pretlačimo krompir in ga z drugimi sestavinami dodamo mesu in čebuli.
  3. Iz mase oblikujemo majhne, za oreh velike mesne kroglice, ki naj bodo težke od 25 do 30 gramov.
  4. Na ponvi, v katero smo dolili olje ali maslo, hitro opečemo kroglice.
  5. Ko se kroglice zapečejo, jih s ponvijo vred postavimo za nekaj minut v ogreto pečico.

Pire krompir

Sestavine: 

1 kg moknatega krompirja
250 g masla
250g mleka
sol

Postopek: 

  1. Krompir v slanem kropu skuhamo, dobro ocedimo in spasiramo.
  2. Najprej dodamo maslo in ga dobro vmešamo v krompir.
  3. Počasi dodajamo mleko do želene gostote pireja.

Smetanova omaka

Sestavine: 

manjša čebula
strok česna
timijan
nekaj žlic rdečega vina
250 ml telečje jušne osnove
500 ml smetane
sol, poper

Postopek: 

  1. Prepražimo drobno narezano čebulo in česen.
  2. Dodamo timijan, vino in telečjo osnovo.
  3. Ko osnova malo povre dodamo smetano, začinimo s soljo in poprom ter pokuhamo do želene gostote.

Brusnična priloga

V razmerju 2 : 1 zmešamo skupaj sveže ali zmrznjene brusnice in sladkor. Počakamo kakšen dan, zmes odcedimo in ponudimo kot prilogo k mesnim kroglicam ali divjačini. Ker je tako zmrznjene sploh pa sveže brusnice težko dobiti, bo nalogo dobro opravila tudi brusnična marmelada z visokim deležem sadja.

Fotogalerija: