Ime tedna

S pogovarjanjem o sproščanju ukrepov dajemo lažno upanje, da je rešitev nekje za vogalom

Ime tedna je Luka Renko, pobudnik portala Sledilnik Covid-19, kjer zbirajo, analizirajo in objavljajo podatke o širjenju koronavirusa v Sloveniji. V projekt je vključenih že več kot 200 ljudi

Luka Renko
Luka Renko
foto: TV Slovenija

Luka Renko, pobudnik projekta Sledilnik Covid-19, ki ga obišče približno 100.000 unikatnih uporabnikov dnevno, pravi, da bomo epidemijo premagali samo, če bomo stopili skupaj in vsi skupaj prispevali k temu, da bomo zmanjšali število stikov in zmanjšali svoje mehurčke.

"Mislim, da smo vsi že zelo utrujeni od epidemije. Traja dolgo. Ukrepi so aktivni že dva meseca in očitno ne pomagajo dovolj. Iz tega razloga je marsikomu težko upoštevati ukrepe, marsikdo se ne vede več racionalno. Tudi poročanje o sami epidemiji, o dogajanju, o dnevnih številkah je velikokrat pomanjkljivo, napačno, zavajajoče. Ljudje pa smo taki, da iz informacij poberemo tisto, kar hočemo slišati. S tem utrjujemo svoje prepričanje, ki je velikokrat napačno."

Pojasnjuje, da se ljudje vseh številk enostavno navadimo. Tudi številk o številu okuženih, hospitaliziranih in preminulih. Premalo pa razmišljamo, da so v ozadju številk ljudje: "To je tisto, kar je problem. Da se prehitro navadimo na novo normalnost."

"Mi v Sledilniku na aplikacijo gledamo kot rezino švicarskega sira. Ni čudežna rešitev, ne bo rešila vseh problemov, pomaga pa. Tako kot higiena rok, tako kot držanje mehurčkov, tako kot epidemiološko sledenje. Iz tega vidika aplikacijo podpiramo še naprej. Obvezna uporaba pa je lahko problematična že z vidika, da Apple in Google take obveze ne dovoljujeta na podlagi njihovih pogojev uporabe."

Kandidata sta bila še
  • Sonja Prosenc, režiserka, ki so jo ob koncu strategije 50-50 by 2020 pri Evropskem skladu Eurimages, programu Sveta Evrope, s filmom Zgodovina ljubezni uvrstili v Zlati album. V njem predstavljajo izbor 50 uglednih evropskih filmskih režiserk iz obdobja zadnjih dvajsetih let. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)
  • Anuška Delič, ustanoviteljica portala Oštro, prvega slovenskega medija, ki so ga pri Mednarodni mreži za preverjanje dejstev IFCN, s projektom razkrinkavanje.si uvrstili med podpisnike kodeksa organizacije in jih tako postavili ob bok številnim uglednim svetovnim medijem. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Rezultati

Loading ... Loading ...

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).