Ime leta

Ime leta 2019 je Tadej Kobal

18-letni študent in prostovoljec, ki je v Slapu pri Vipavi pomagal ustanoviti knjižnico. Znanilec dejavne, v prihodnost zazrte in samozavestne generacije

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

Slap ni največja vas, nimamo osnovne šole, gostilne, prostora, v katerem bi se vaščani lahko srečevali in pogovarjali,” je svoj domači kraj opisal Tadej Kobal, ko je aprila postal ime meseca.

V vasi s 400 prebivalci so najprej izobesili plakat in zapisali, da zbirajo knjige. “Obrnili smo se tudi na slovenske založbe, večino knjig so nam podarili posamezniki in sovaščani,” se začetkov spominja Tadej. Do danes so zbrali že več kot 3.500 knjig. Knjižnica je bila prvotno namenjena otrokom, ker pa v Slapu nimajo prostora za druženje, se je izkazalo, da so prostor za srečevanje zelo pogrešali tudi odrasli. Knjižnica je tako postala središče družabnega življenja.

Knjižnica ni del nobene matične knjižnice, ampak temelji na prostovoljstvu, izposoja pa na zaupanju: “Če si knjigo izposodite, je na vas, da jo tudi vrnete. Nihče vas ne preganja. Številni mi povedo, da jim je super, ker si knjigo lahko izposodijo na začetku dopusta in jo vrnejo ob koncu tega.”

Ime leta 2019 je Tadej Kobal

foto: Adrijan Pregelj


“Ko smo urejali knjižnico, še nismo imeli dostopa do tega prostora,
” pripoveduje Tadej. “Knjige so zato prihajale k meni domov, kjer smo jih opremili z nalepko, in nato je bilo treba vse te knjige prenesti še v knjižnico.” Njegova mati se spominja, da so knjige tisto poletje ležale povsod po hiši, a so Tadeja doma vseeno podprli v njegovi zagnanosti, da vzpostavi knjižnico.

Tisti, ki smo dejavni, smo dejavni na številnih področjih, imamo pa veliko skupino mladih, ki niso dejavni nikjer.”

Knjižnica v Slapu pri Vipavi deluje v okviru projekta Popoldan na Slapu, gre za del programa Popoldan na cesti, ki ga je Škofijska Karitas Koper že pred leti namenila otrokom in mladostnikom.

Raje dejaven državljan kot politik

Tadej Kobal je po uspešni maturi na Srednji šoli Vena Pilona v Ajdovščini jeseni vpisal politologijo na Fakulteti za družbene vede. Kljub novim obveznostim še vedno najde čas za prostovoljstvo, ki mu pomeni veliko: “Prostovoljstvo se zgodi spontano. Skozi leta sem ogromno pridobil, spoznal veliko ljudi. Bistvo je, da pomagaš drugim in tako tudi drugi pomagajo tebi. Pri prostovoljstvu gre za medsebojno solidarnost.

Potem ko je postal ime meseca, je v intervjuju za spletni portal Lokalne Ajdovščina o svojem prostovoljstvu povedal: “S tem delom se učim razumevanja človekovega razmišljanja. Ljudje te naučijo razumeti in to je zame na koncu največje plačilo.”

Tadej Kobal je dejaven tudi v evropskem mladinskem parlamentu: “Potujemo v druge države, drugi prihajajo k nam, pogovarjamo se po večini o evropskih tematikah. Nazadnje smo razpravljali o vpeljavi avtonomnih vozil.”

“Tudi če bežimo pred politiko in se ne želimo ukvarjati z njo, se bo politika ukvarjala z nami.”

Poudarja, da v resnici politiki ne moremo ubežati: “Tudi če se ne želimo ukvarjati s politiko, se bo politika ukvarjala z nami.” Razume tudi dvom. Velika skupina mladih je še vedno pasivna, “tisti, ki smo dejavni, pa smo dejavni na številnih področjih”.

Za Studio City je povedal: “Politika je zelo obremenjen izraz, vsak si jo predstavlja drugače, zato sam raje uporabljam izraz dejavno državljanstvo.” Takoj ko se je vpisal na univerzo, se je začel zavzemati za boljše pogoje študentov: “Želim si, da se zviša minimalna postavka za študentsko delo. To konkretno pričakujem od vlade.”

Znanilec nove generacije

Tadej Kobal bo čez nekaj dni dopolnil 19 let. Je prvi zmagovalec Imena leta, ki je rojen v tretjem tisočletju. Je znanilec nove generacije, ki od politike zahteva družbeno in ekološko odgovornost. Generacije, ki presega stereotipe, da mladi niso družbeno dejavni. Tadej je digitalno dejaven najstnik, ki ob splošnem zmanjšanju zanimanja za branje dokazuje, da je mogoče v majhni vasi v letu 2019 tako rekoč iz nič vzpostaviti knjižnico. S klasičnimi knjigami. Poudarja, da je ključno znanje in da je mogoče rek “deluj lokalno, misli globalno” uresničiti tudi v praksi.

Je izstopajoči posameznik, ki dokazuje, da nas v resnici ne obdaja morda glasna večina zmerljivcev, nestrpnežev in rušilcev vseh vrst, ampak da Slovenija stoji na zdravi stvarnosti. Ime leta 2019 Tadej Kobal je predstavnik odprte, v prihodnost zazrte in samozavestne množice.

Ime tedna, ime meseca, ime leta

Poslušalci Vala 202 ste med imeni tedna izbrali posameznike, ki so s humanitarnostjo, inovativnostjo, znanostjo, športnimi presežki in dobro voljo navdihovali v letu 2019. Na tradicionalni prireditvi Ime leta, ki vsako leto decembra zaokrožuje celoletni projekt Ime tedna in Ime meseca, smo izvedeli, kdo je postal ime leta 2019.

Zaradi izjemnih ljudi je bilo leto lepše. 365 dni. 150 izstopajočih posameznikov. 12 finalistov. Eno ime leta.

Z izborom že več kot sedem let podpiramo projekt Botrstvo v Sloveniji. Hvala vam, da smo lahko tudi leta 2019 pisali lepše zgodbe.

IMENA MESECA

Ime januarja je Igor Cesarec, ustanovitelj Društva v tujini izobraženih Slovencev, ki združuje več kot 1.300 članov po vsem svetu in pomembno prispeva k sodelovanju slovenskih strokovnjakov v tujini s Slovenijo.

Ime februarja je Aljaž Verhovnik, koordinator iniciative za tretjo razvojno os in neomajni borec za hitro cesto na Koroškem. Ob Darsovi predstavitvi zamikov začetka graditve tretje razvojne osi je odločno zahteval takojšen začetek del na hitri cesti med Slovenj Gradcem in Velenjem.

Ime marca sta Mirjam Hadalin Makuc in Adrijana Mavri, vzgojiteljici v cerkljanskem vrtcu, ki sta skupaj z otroki pripravili “malo laufarijo” in tako popestrili letošnjo tradicionalno prireditev.

Ime aprila je Tadej Kobal, 18-letni dijak in prostovoljec, ki je v Slapu blizu Vipave pomagal ustanoviti knjižnico. V vasi s 400 prebivalci je bila knjižnica prvotno namenjena otrokom, a ker nimajo prostora za druženje, se je izkazalo, da so prostor za srečevanje zelo pogrešali tudi odrasli.

Ime maja je Ninna Kozorog, zdravnica v UKC Maribor in humanitarka, ki poleg službe opravlja številne prostovoljne dejavnosti, opozarja na težave in pomaga ranljivim skupinam mladih, socialno ogroženim starostnikom in brezdomcem. Je naj prostovoljka, zaposlena v javni upravi.

Ime junija je Aleš Štrancar, direktor podjetja BIA Separations, v katerem so razvili tehnologijo čiščenja zdravilnih učinkovin in s tem bistveno pripomogli pri odobritvi učinkovite genske terapije za zdravljenje dojenčkov s spinalno mišično atrofijo.

Ime julija je Anita Šumer, avtorica knjige Drožomanija, ki je za prvo slovensko knjigo o peki z drožmi na izboru najboljših kuharskih knjig na svetu v Macau prejela nagrado za najboljšo knjigo o kruhu.

Ime avgusta je Ana Petrič, direktorica centra starejših Notranje Gorice, kjer so osmim prostovoljcem v zameno za prostovoljno delo ponudili brezplačno enotedensko počitniško nastanitev v njihovi ustanovi.

Ime septembra je Mihael Tomše, občinski redar v Piranu, ki je med intervencijo gašenja požara v starem mestnem jedru brez zaščite pred dimom stekel v gorečo hišo, našel pogrešanega 12-letnega dečka in ga rešil v zadnjem hipu.

Ime oktobra sta Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič z ljubljanske pravne fakultete, ki sta na tekmovanju Manfred Lachs Moot Court v Washingtonu svoji ekipi prinesli zmago v poznavanju prava vesolja.

Ime novembra je Igor Paldauf, gospodar na kmetiji z več kot 130-letno tradicijo in prejemnik naziva inovativni mladi kmet 2019. Vse pridelke na družinski kmetiji pridelajo ekološko, prodajo pa jih v domači trgovini in v prodajalnah z lokalnimi izdelki.

Ime decembra je Andrej P. Škraba, avtor priljubljene spletne učilnice Astra.si, v kateri je brezplačno na voljo več kot 2600 videorazlag različnih matematičnih izzivov za osnovne in srednje šole. Spletna stran je v dobrih petih letih delovanja nabrala že več kot 10 milijonov klikov.