Jutro

Prebujanje z glasbo: od polifonske melodije do simfonije

Se prebujate ob nadležnem zvoku budilke ali ob prijetni skladbi? Strokovnjaki pravijo, da se mora skladba začeti v umirjenem ritmu in se nato razviti v bolj poskočnega

alarm-clock-4568283_1920
foto: PixaBay

Dan se krajša, zato se marsikdo odloči za zgodnejše prebujanje. Nekoč so nas prebujale in na klice opozarjale polifonske melodije, samo spomnite se stare nokie. Danes lahko nadležni zvok budilke zamenjate za bolj prijetnega. Na Twitterju vas je Andrej Karoli spraševal, kdo ali kaj vas prebuja.

Končni rezultati 434 odgovorov so: 58 % prebuja telefon, 21 % budilka, 14 % glasba, 7 % pa partner oziroma partnerka. Veliko vprašanih je zapisalo, da je to Val 202. Danes smo vam po Prvi jutranji kroniki kot prvo skladbo zavrteli Nick Cave & The Bad Seeds – The Ship Song. 

Med domačimi budnicami se pogosto pojavljajo Dan D, Hamo & Tribute 2 Love, Res Nullius in Šank Rock. Med tujimi pa denimo melodija iz filma Boter, skladba Fuck You – CeeLo Green in Sex on Fire – Kings of LeonNa Facebooku ste zapisali 60 komentarjev. Nekateri naši sledilci pravijo, da je včasih boljša slabša melodija, da se ti skladba ne priskuti.

Še nasvet strokovnjakov: od 100 do 130 udarcev na minuto naj bi vas spravilo v pravi ritem, skladba pa naj se razvije iz počasnejše in umirjene v bolj poskočno.

Več budilk smo vam nastavili, da ne zamudite. To so nekateri spletni predlogi: