Glasba

Pixies – Doolittle

Skladbe z albuma Doolittle še danes veljajo za temelj glasbenega ustvarjanja četverice, ki se je do danes predstavila s kar sedmimi dolgometražnimi izdelki

Pixies- Doolittle
foto: Arhiv založbe

V oddaji Obletnica albuma se spominjamo drugega albuma ameriške alternativne zasedbe Pixies, izdanega pred 30-imi leti. Skladbe z albuma Doolittle še danes veljajo za temelj glasbenega ustvarjanja četverice, ki se je do danes predstavila s kar sedmimi dolgometražnimi izdelki.

Umetnost je ena izmed tem, ki jih pevec, kitarist in pesnik Black Francis pri svojem glasbenem ustvarjanju pogosto in izvirno obravnava. Skladba Debaser potuje v prostor avantgardnega kina, v katerem se v surrealističnih sanjah Salvadorja Dalija znajdemo tudi sami. Na nas z usti Blacka Francisa laja Andaluzijski pes, skladba pa učinkuje podobno kot omenjeni film ter nezavedno draži naše živčne končiče. Po strašnem, toda navdihujočem glasbenem potovanju skozi meglene gozdove podeželja na albumu Doolittle pa nas preseneti melodija, ki gre v uho kot kateri izmed instantnih izdelkov popa. Vendar skladba Here Comes Your Man ne bi mogla biti dlje od tega. Besedilo sicer izraža celoto albuma z igro besed in zgoščeno poezijo, glasbeno pa se spušča v manj zahtevne instrumentalne kombinacije. Skladba naj bi opevala zgodbo o osiromašenih kalifornijskih delavcih, ki so izgubili življenje v potresu – zgodbe o nasilju, tragičnih dogodkih in tabujih se skladajo s Francisovo poetiko. Kljub začetnemu nelagodju sledi občutek katarze.

Člani zasedbe Pixies so svoje mračnjaške melodije ustvarjali po poeziji Black Francisa, ki je menda niti sami niso razumeli. Postavlja nas v surrealistično okolje, gradi imaginarije, v katerih med sabo povezuje … nepovezljive pojme. Zasedba odlično preseneča poslušalca z ritmičnimi preobrati, glasno-tihimi vložki in nepredvidljivo strukturo.

Bogati nabor skoraj vizualnih motivov onemogoča enostransko interpretacijo katerekoli skladbe. Čeprav se zasedba Pixies z albumom Doolittle ni zavihtela na vrhove svetovnih glasbenih lestvic, je na tistih, na katere je plezala, zagotovo pustila vtis. Nezmožnost kategorizacije te skupine še danes muči kritike, ki se nekako ne morejo odločiti, kaj si o njej mislijo. Prav neujemljivost njenega glasbenega izrazoslovja in liričnost, ki buri duhove, sta tisti, ki jo še danes vzdržujeta pri življenju. Tudi z novo ploščo Beneath the Eyrie, ki jo je izdala pred tednom. Priporočamo!