Interval

Interval – 36: Premierni, Koncertni, Festival, Kreativni

Nesesari Kakalulu s premiero skladbe z novega albuma Gospa Getrude, izbor koncertnih dogodkov, 11. festival Sonica, Lifecutter s projektom Rapture EP

Premierni: primorska skupina Nesesari Kakalulu z ekskluzivno premiero skladbe Vsi v tem s prihajajočega drugega albuma z naslovom Gospa Gertrude

Nesesari Kakalulu

foto: Žiga Ipavec

Mlada primorska skupina Nesesari Kakalulu se je decembra 2015 zbrala v zasedbi devetih instrumentalistov. Ti so ob srečanju z mehanično elektronsko glasbo začutili vpoklicanost, da vrnejo plesni ritual v njegovo prvinsko organsko človeško obliko. Leta 2017 na 8. festivalu Tresk premierno predstavila z gostom, ženskim pevskim zborom. Nastopila na 12. INmusic festivalu v Zagrebu, koncertirala na vseslovenski turneji Klubski maraton Radia Študent. … in posnela svoj istoimenski prvenec, ki ga je izdala 29. januarja 2018. Nato je skupina Nesesari Kakalulu koncertirala (2018) po Sloveniji in celotnem Balkanu… 4. maja letos je nastopila v Nemčiji: na Festivalu proti rasizmu (Festival contre le racisme) v mestu Bonn. Poleg koncertiranja je ustvarjala avtorsko glasbo. Novih skladbe je posnela v studiu P.L.C. v Goriških Brdih pod rokami Mateja Srebrniča in jih uvrstila na novi album z naslovom Gospa Getrude. Koncertna premiera bo na dan izida – v soboto, 28. septembra – v Vrtojbi, ob odprtju novega placa v Kreativni coni Vrtojba.

Koncertni: izbor dogodkov od nedelje do nedelje.

Festival: Varuhi je naslov letošnjega, 11. festivala zvočnih in avdiovizualnih umetnosti SONICA v Ljubljani, ki se bo začel v torek, 24. septembra. Šestdnevni festival bo z dogodki na različnih ljubljanskih prizoriščih znova pretresal sodobne trende na presečišču umetnosti, tehnologije in glasbe. Predstavila ga je festivalska vodja Neja Tomšič.

Kreativni: hrastniški hrupno mračni elektroeksperimentator in glasbenik Lifecutter z avtorskim projektom Rapture EP

Lifecutter - GAIDA Festival v Vilni

foto: D. Matvejev©

Lifecutter je projekt Domna Učakarja, sicer polovice zasavskega zvočno-raziskovalnega dua Ontervjabbit in izkušenega glasbenika, čigar glasbeni projekti so bili med drugim tudi Request Denied, Icarus Down in Neon Spectra. Poleg domačih odrov je obiskal tudi mednarodne: Berlin, Milano, Moskva, Beograd…
Lifecutter ustvarja glasbo z različnimi kitarskimi efekti in sintetizatorji zvoka. Opira se na ozadje noisa in zajema iz različnih odvodov elektronske glasbe.

Po samoobjavljenem EP-ju Aux Eardrum (2014), prvencu ”Siclar”, albumih in Safe Place (2016) in Death (c)rave (2017) ki so izšli pri slovenski založbi Kamizdat, nadaljuje in poglablja svoje zvočno raziskovanje z novim avtorskim projektom Rapture EP. Ta je junija izšel pri nemški založbi Holotone.
Za 11. festival Sonica sta Lifecutter in videoumetnik Iztok Klančar ustvarila skupno avdiovizualno delo Rapture. Predstavila ga bosta v sredo, 25. septembra, v Slovenski Kinoteki.