Evropa osebno

Hitler je dnevno dobil vsaj eno injekcijo “vitaminov”

Avtor svetovne uspešnice Popolna omama: Droge v tretjem rajhu

Norman Ohler
foto: MMC RTVSLO

Popolna omama je knjiga Normana Ohlerja, ki ste jo v zadnjih tednih težko spregledali. Gre za dokumentiran popis zlorabe drog v tretjem rajhu; glavni lik zgodbe pa je poleg Pacienta A (a kot Adolf) njegov zdravnik Theodor Morel … Norman Ohler je te dni gostoval v Sloveniji, nemški pisatelj in novinar, ki je pet let brskal po nemških in ameriških arhivih, predvsem po zapiskih omenjenega doktorja Morella. Ohler je s svojo knjigo sprožil vprašanje, zakaj se pred njim nihče ni lotil tako pomembnega vidika tretjega rajha, kot so droge:

S Hansom Mommsenom, verjetno najbolj priznanim nemškim zgodovinarjem za obdobje nacizma, sva se veliko pogovarjala o tem. Z nasveti mi je veliko pomagal pri nastanku knjige, žal je vmes umrl. Več kot tisoč kopij o zlorabi drog, ki sem mu jih prinesel pokazat iz arhivov, se mu je zdelo zelo vznemirljivih. Hkrati ni mogel verjeti, da se sam tega vprašanja ni nikoli lotil.

 Dokumentov o drogah v tretjem rajhu je namreč dovolj, od samih zapisov Therodorja Morella in več kot tisoč označenih injekcij »Pacientu A« (Adolfu) do arhivov v koncentracijskih taboriščih, v katerih so preskušali nove, čudežne droge, ki naj bi bile še močnejše od metamfetamina. Raziskave v medvojni Nemčiji so imele posledice tudi po vojni, dokumente so podrobno pregledali zavezniki in ameriške intervencije v Koreji, Vietnamu in še kje so potekale tudi z nemškim znanjem. Pa tudi v Nemčiji pervitin (poživilo, ki je vsebovalo metamfetamin) ni izginil skupaj z uradnim koncem nacizma:

 Leta 1954 je Nemčija postala svetovni prvak v nogometu. Sepp Herberger je bil trener elfa že prej, v tretjem rajhu. Zelo dobro je vedel, kaj je to pervitin. Medtem so tudi že dokazali, da je celotna ekipa pred tekmo s favorizirano Madžarsko dobila injekcijo, ni pa dokazano, kaj so dobili. Vitaminov verjetno ne. Precej velika afera je bila glede tega pred nekaj leti v Nemčiji, da je šlo verjetno za pervitin. Ni pa za to nobenega dokaza več.

 Normana Ohlerja, avtorja Popolne omame, pa tudi prvega hipertekstualnega romana in novinarja, ki je zadnji govoril z Jaserjem Arafatom, lahko bolje spoznate s klikom na gumb Poslušaj.