Nedeljski gost

Delam na zaupanju, v poslu ni ljubezni

Dr. Hubert Kosler je prvi mož podjetja Yaskawa v Sloveniji, ki je v Kočevju odprlo tovarno industrijskih robotov

IMG_1246
Hubert Kosler
foto: Maja Ratej / Val 202

“S prihodom tovarne industrijskih robotov Yaskawa se v Sloveniji vključujemo v klub visokotehnoloških držav. Ob odprtju proizvodnje pa je zdaj naslednji korak preboj na področju izobraževanja in razvoja. Potrebovali bomo inženirje in magistre tehničnih smeri. Mislim, da je to lahko velika stvar za Slovenijo.”

Dr. Hubert Kosler je osrednja figura v ozadju prizadevanj za to, da je v Kočevju zrasla tovarna industrijskih robotov Yaskawa. V desetletjih dela v industriji in podjetništvu si je to zadal za življenjski cilj. A zdaj, ko je ta osvojen, že gleda proti novim. Kakšen razvoj napoveduje robotiki in Sloveniji na tem področju in zakaj je pomembno ob tem misliti tudi na prenovo izobraževanja? Z njim pa več tudi o pregovorni japonski nezaupljivosti, Karlu Čapku, vplivnih prednikih in smučanju.

“Delo z mladimi me je vedno veselilo. Ko ti jih uspe motivirati, iniciative prihajajo same od sebe, moraš jih le še usmerjati. To je najlepše. Nekaj inženirjev sem zdaj tudi navdušil, da so se vpisali v podiplomski študij.”

Glasba po izboru gosta: