Vse živo 3/5: Neverjetni mikrobi

So pravi gospodar in stric v ozadju našega planeta mikrobi? Več milijard let so imeli Zemljo sami zase in poganjajo vse ključne procese na Zemlji, celo padavine

foto: Val 202

So pravi gospodar in stric v ozadju našega planeta mikrobi? Več milijard let so imeli Zemljo sami zase in poganjajo vse ključne procese na Zemlji, celo padavine. Poseljujejo najbolj ekstremne dele planeta, živijo v nas, in to v velikanskih številkah, po eni od teorij naj bi bili prav mikrobi prišleki z drugega planeta. Nič na njih ni mikro, le ime.

Spoznavamo resnične vladarje planeta, ki se odločajo, kakšno bo vreme, poselili so nas, ustvarjajo svoje male združbe in bodo tu davno potem, ko nas ne bo več. Fascinantni mikrobi so v osrednji vlogi nove epizode serije Frekvence X Vse živo.

V oddaji so sodelovali profesorji na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in mikrobiologi Nina Gunde Cimerman, David Stopar in Gorazd Avguštin, z Antarktike se nam je oglasila atmosferska mikrobiologinja Tina Šantl Temkiv, ki sicer deluje na Univerzi v Aarhusu.