Interval

Interval – 09

Helahirnov Hypersonic, izbor koncertov, catch the rain - nov avtorski projekt Cveta Kobala

Helahirn _ Jure Svetelj
foto: Jure Svetelj

Premierni Interval: Hypersonic – skladba, ki najavlja nov Helahirnov avtorski projekt v letu 2019.
Helahirn je elektronsko-instrumentalni projekt, ki ga je zasnoval Luka Tavčar. Njegov svež in samosvoj koncept vključuje različne glasbene žanre – od metala, punka in d’n’b do elektronike. Lani ga je – s fotografom Juretom Čuferjem z izdajo četrtega albuma Raw Business – razširil še v polje vidnega.
Glasbeno Helahirn vztraja pri svojem prepoznavnem zvoku, mešanice zlomljenih ritmov z udarnimi elektronskimi rifi, na čase temačnega razpoloženja, po večini pa energičnih sintetizatorskih linij z domiselnimi aranžmaji. Po štirih albumih – Play Drums (2013), Helahirned (2015), Lost (2016) in Raw Business (2017) ter sodelovanjih na različnih kompilacijah – že nekaj mesecev Helahirn pripravlja nov avtorski projekt.

Koncertni Interval: izbor dogodkov od nedelje do nedelje.

Kreativni Interval: Cveto Kobal, flavtist, ki se po večini ukvarja s klasično glasbo, občasno pa kot skladatelj in vokalist zaide tudi v druge zvrsti. Decembra je izšel njegov novi avtorski projekt – album catch the rain.
Cveto Kobal koncertira kot solist z orkestri, na solističnih recitalih in kot član različnih komornih skupin v Evropi, Izraelu, Združenih državah in na Japonskem. Snemal je za radio in televizijo, izdal je pet samostojnih albumov, solistično je sodeloval na enajstih albumih za domače in tuje založbe. Predstavil je številne prve izvedbe slovenskih glasbenih del. Akademski glasbenik je za svojo umetniško dejavnost prejel različne nagrade in prejema odlične ocene strokovne kritike.
Flavtist koncertiranje dopolnjuje s pedagoškim delom – predava na Univerzi v Mariboru (PEF) in Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Cveto Kobal se po večini ukvarja s klasično glasbo, občasno pa kot skladatelj in vokalist zaide tudi v druge zvrsti. Omenimo naj njegovo izrazito pojavnost na albumu Kapital – Laibach ter sodelovanje v Techno operi (Germany), ki je bila predstavljena v Cannesu.
Decembra je pri založbi Klopotec izšel njegov novi avtorski projekt – album catch the rain. Sestavljajo ga avtorske balade Cveta Kobala. Soavtorja pri nekaterih skladbah sta Ivana Šalamun (poezija) in Nikola Klavžar (glasba).