Zastoji nastajajo zaradi avtomobilov, ki so parkirani na cesti

"Domačini so pričakovali naval tujcev zaradi Evrovizije, to se žal ni zgodilo"


Kijev je ogromno mesto, neuradno v njem živi 5 milijonov ljudi. Evrovizijska prizorišča sredi mesta pa nimajo veliko skupnega z običajnim Kijevom. Najnižja plača v Ukrajini je 180 evrov, v Kijevu približno 250 evrov. Na drugi strani pa na cesti bodejo v oči ogromni in zelo dragi avtomobili.

“Ljudje rabijo ta blišč, ker še pred 20 leti niso imeli ničesar. S svobodo so se pojavili interesi in želje. In če denarja ne znaš ali ne moreš zaslužiti, se znajdeš drugače. V mestu je ogromno korupcije. Žal pa je tam, kjer je veliko bogatih, tudi veliko zelo revnih ljudi. V Ukrajini ni srednjega razreda.”

Anže Jereb, v Kijevu živi 15 let

Korupcija je tudi razlog za slabo cestno infrastrukturo. Zastoji v mestu nastajajo zaradi pomanjkanja parkirišč, ljudje avtomobile parkirajo kar na cesti in na pločnikih.

V redkih kotičkih brez avtomobilov je Kijev lepo mesto: “Kijev je res simpatičen, ima ogromno res lepih parkov. Med vikendi, ko ni divjega parkiranja, se je najlepše sprehajat med starimi stavbami. Najbolj pa pogrešam gore, celo življenje sem živel v Kranju. Zelo pogrešam gore!”