FOTO: Ko ceste zasedejo tekaški copati

15,243 tekačev se je odpravilo na ljubljanske ulice, zmagovalci pričakovano kenijski dolgoprogaši

foto: Luka Štucin

V Ljubljani od zgodnjih jutranjih ur namesto avtomobilskih pnevmatik cesto zasedajo tekaški copati, s katerimi se je danes več kot 18.000 tekačev podalo v lov na 10, 21 in 42-kilometrsko razdaljo. Na trasi po ljubljanskih ulicah so tekači skupaj z razdaljami premagali tudi 57 višinskih metrov razlike, kar pomeni, da je trasa dovolj razgibana, da jim ne postane dolgčas, obenem pa omogoča dobre čase.

Po uradnih podatkih organizatorjev je bilo v sklopu nedeljskega tekaškega sporeda prijavljenih 17,523 tekačev in tekačic, startalo pa jih je 15,243.

Zmagovalec ljubljanskega maratona je uradno Kenijec Laban Mutai (2:09:16), ki pa mu ni uspelo postaviti novega rekorda proge. Mutai je bil za nekaj sekund hitrejši od rojakov Philipa Sanga Kimutaia (2:09:19) in Levija Omarija Mateba(2:09:37).

Tudi v ženski konkurenci je šla zmaga v Kenijo, najhitrejša je bila Purity Changwony (2:29:31), najmanj sta zaostali Etiopijki Shasho Insermu(2:30:53) in Beshadu Bekele Bedane (2:312:05).

Se je pa na 38. kilometru zapletlo, saj je bila vodilna skupina v moški konkurenci napačno usmerjena in skrenila iz trase, tako da so Mutai, Kimutaia in ostali prevzeli vodstvo, vodilna skupina pa je morala preteči 450 metrov več. Tekači iz vodilne skupine so sledili policijskemu in televizijskemu vozilu.

Predstavnik organizatorjev Andrej Razdrih je za Val 202 razložil: “Zgodila se je neprijetna situacija. Policijski avto in avto s televizijsko kamero sta zavila v napačno ulico. Prvi trije tekači so tekli za njimi in zavili narobe. Ocenjujemo, da so pretekli 500 ali 600 metrov preveč. Imeli bi zelo dober rekord. Zelo nam je žal, zdaj z njihovimi menedžerji rešujemo težavo. Uradno izidov ne moremo spremeniti. Najbrž bomo naredili ustrezne kompenzacije.

Uradni rezultati torej ostajajo nespremenjeni.

Še najboljši na “polovički”

Imamo tudi zmagovalko! Tudi uradni napovedovalec je imel nekaj težav z izgovorjavo imena, a na maratonu govorijo noge.

Zmagovalec, ki bo prejel denarno nagrado v višino 20 tisoč evrov, je Kenijec Laban Mutai!

Predsednik Borut Pahor je v cilj pritekel s slovensko zastavo, kakopak.

Bojevniki v cilju …

Uršula Majcen in Tjaša Corn pred javljanjem v živo.

dsc02978

Tudi med dekleti smo že dobili zmagovalko.

Predsednik je vsemogočen. Med tekom se je vpisal na Twitter in napisal nekaj o vmesnem času!

Adrenalin je popustil, krči pa zagrabili …

Zmagovalec na 21 kilometrov je Matej Lamovec!

dsc02958

dsc02965

dsc02960

BUM! Srečno!

Pred startom smo srečali tudi slovenskega maratonca Romana Kejžarja.

Prva kompleta medalj sta oddana!

Prvi je v cilj na 10-kilometrski razdalji pritekel Blaž Grad.

Ekipa Vala 202 je na prizorišču že od zgodnjih jutranjih ur.

Pred valovskim reportažnim kombijem so uro in pol pred začetkom “parkirali” tudi favoriti za zmago na maratonski razdalji. 

Reka tekačev na Slovenski cesti.