Val 202

Digitalni radio DAB+

Vklop digitalnega signala DAB+ v torek, 20. 9. 2016

dab-fb-cover-koncna

Kaj je DAB+?
DAB+ je kratica za Digital Audio Broadcasting, torej digitalno oddajanje radijskega signala. Od FM oddajanja je kakovostenjši, saj je odporen na motnje pri sprejemu in posledično ponuja boljši zvok, brez motenj oziroma šumov. Ker je signal digitalen, prinaša tudi nove storitve kot so tekstovna in slikovna obvestila za informacije o prometu, predvajani glasbi, oddajah in drugo.

Zakaj se uvaja DAB+?
Že pred časom je na digitalno oddajanje preklopila televizija, saj digitalni signal omogoča bistveno boljšo kakovost signala in zanesljivost pri prenosu. V Evropi se je za najprimernejši standard digitalnega radia izkazal prav DAB+, ki ga zdaj uvaja tudi Slovenija.

Kakšna je pokritost signala DAB+ v Sloveniji?
V začetni izvedbi s 7 oddajnimi lokacijam v letu 2016 bomo dosegli 89% pokritost avtocest in hitrih cest ter 67% pokritost gospodinjstev. V prihodnje bomo omrežje širili v skladu z zahtevami izdajateljev radijskih programov in skladno z rastjo števila DAB+ radijskih sprejemnkov.

Ali bo FM signal prenehal delovati?
Ne. Radio Slovenija bo še naprej oddajal tudi FM signal, saj je prehod na digitalno oddajanje postopen in bo trajal več let. O dokočnem letu izklopa analognega signala bo odločila država, vendar se to zagotovo ne bo zgodilo pred letom 2020. Norveška je prva država, ki bo januarja 2017 izklopila analogno oddajanje.

Ali obstaja seznam frekvenc in programov na DAB+?
Na območju Slovenije bo uvodno možno prisluhniti 13 radijskim programom, ponudba pa se bo gotovo širila. Po novem si poslušalcem ne bo treba zapomniti frekvence, saj bo iskanje poenostavljeno. Tehnično gledano, bodo vse postaje oddajale na isti digitalni frekvenci znotraj tako imenovanega multipleksa, ki bo deloval na frekvenci 215.072 MHz (kanal oz. DAB+ blok 10D). Uporabnik bo na sprejemniku izbral le ime oziroma radio, ki mu želi prisluhniti. S tem odpadejo tudi težave pri vožnji, ko se analogne FM frekvence z različnimi oddajniki spreminjajo.

Lahko DAB+ radio previjam naprej, nazaj in snemam?
To je odvisno od radijskega sprejemnika. Nekateri DAB+ sprejemniki omogočajo snemanje radijskega programa, oziroma snemanje določene oddaje, kar se lahko v naprej sprogramira preko EPG. Ker pa gre še vedno za klasično oddajanje, previjanje naprej in nazaj ni možno, razen, če ste program pred tem snemali.

Ali lahko na FM sprejemniku poslušam DAB+
Ne. DAB+ signal lahko sprejema le digitalni radio z oznako DAB+.

Je digitalni radio enako kot spletni radio?
Ne. Spletni radio oddaja prek interneta, pri čemer morate imeti urejeno tudi naročnino za internet. Za razliko od interneta je DAB+ signal enosmeren, od oddajnika do radijskega sprejemnika. Zato je je bistveno večja tudi zanesljivost signala. Kakovost zvoka spletnega in digitalnega radia sta primerljivi, saj gre v obeh primerih za digitalni zvok, zanesljivost pa govori v prid DAB+. V bodoče bo možna tudi povratna informacija v hibridnem načinu, vendar bo za to še vedno potrebna internetna povezava. V tem primeru se zvok prenaša preko oddajnika skupaj s kodo oddaje preko katere bo mogoče preko spleta vzpostaviti povratno informacijo predvsem za pridobitev dodatnih informacij o predvajani temi, slike, linki, glasovanje ali tudi nakup glasbe.

Katere programe lahko poslušam preko DAB +?
Od začetka bodo v multiplexu prisotni nacionalni radijski programi:
Radio Prvi, Val 202, Radio ARS in Radio SI. Od komercialnih radijskih postaj so dobili dovoljenje za oddajanje še: Radio Ognjišče, Radio Antena, Radio Center Slovenija, Narodni radio, Rock Radio Štajerska, Radio 2, Europa 05, A-radio in Radio Radio, ki imajo čas, da v roku treh mesecev pričnejo z oddajanjem.

Kako dobim moje najljubše postaje na moji DAB+ digitalni radio?
Pestrost programov je določena z vsebino multipleksa in je enaka za vse poslušalce na celotnem področju oddajanja. Poslušalec lahko izbira med vsemi programi, ki so se odločili oddajati v tehniki DAB+.

Kako sprejemati DAB + digitalni radio v avtu?
Avtomobilski proizvajalci že nekaj časa ponujajo DAB+ radijske sprejemnike in pričakovati je, da vas bodo pri nakupu novega avtomobila na to opozorili, saj je DAB+ zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Nekateri proizvajalci ga bodo ponudili serijsko, zato o tem povprašajte prodajalca avtomobilov. Smiselno je, da naročite DAB+ sprejemnik, saj gre pogosto za hibridne naprave, ki podpirajo tako FM kot DAB+ sprejem.

Ali je DAB+ na voljo tudi v sosednjih državah?
Večina zahodnoevropskih držav že redno oddajajo radijske programe v DAB+ tehnologiji. Od sosednjih držav redno oddajata Italija in Avstrija v širši okolici Dunaja medtem, ko se na Madžarskem DAB+ oddaja testno. Na Hrvaškem še ni DAB+ oddajanja (vir: WorldDAB)

Katero napravo naj izberem?
Vsi DAB+ sprejemniki v prvi vrsti omogočajo poslušanje radija, torej zvočnih vsebin. Druge vsebine kot so besedila in slike se prikazujejo na vgrajenem zaslonu. Boljši kot je zaslon oz. prikazovalnik, več vsebin naprava lahko prikaže. Tako bodo enostavni zasloni prikazali le besedila, boljši grafični in barvni zasloni bodo prikazali tudi slike. Pri nakupu naprave izberite sprejemnik, ki ustreza vašim zahtevam in denarnici.

Koliko stane digitalni radio DAB+?
Najcenejše naprave stanejo manj kot 100 evrov, tako za dom kot avto.

Bo ponudba Radia Slovenija še kaj boljša?
Ker digitalni radio omogoča boljši izkoristek frekvenc, bo posledično tudi več prostora za tematske radijske programe. Takšne načrtujemo tudi na Radiu Slovenija. Prvi tematski program bi lahko postal športni radio.

Ali bo na omrežju DAB+ oddajal samo Radio Slovenija?
Ne. Radio Slovenija bo oddajal 4 programe, ki jih je tudi zdaj možno poslušati po vsej Sloveniji.

Na dodatna tehnična vprašanja smo odgovorili tukaj.