Jutro

Postani Jure Leskovec!

"Imel sem vzornike, a tudi željo po zasledovanju svoje poti, svojega klica. V vsaki življenjski disciplini je lahko človek olimpijski prvak!"

Med vožnjo v prejšnjih dneh sem ob cesti opazil veliko jumbo plakatov, prek katerih otroke pozivajo naj postanejo naslednji športni zvezdniki … precej intenzivna kampanja, otroke pa na ta način, kolikor sem zasledil, vabijo k treniranju rokometa, hokeja na ledu, košarke … zdaj, ne, da bi kaj odvzemal športnikom, športu, pozitivni učinki ukvarjanja s športom so očitni, uspehi številni, ampak ob tem sem pa vseeno pomislil, a pa bi lahko otroke na podoben način spodbujali tudi, da postanejo na primer novi uspešni računalničarji, tehnološki inovatorji, znanstveniki, mogoče kar novi redni profesorji na Stanfordu? Za odgovor sem poklical v ZDA. Še vedno mladi Jure Leskovec je namreč pred kratkim postal redni profesor računalništva na univerzi Stanford.

Zakaj na plakatih poleg športnikov ni tudi znanstvenikov, ali pa uspešnih računalničarjev, tehnoloških inovatorjev?

“Vrhunskosti je v Sloveniji na vseh področjih zelo veliko. Vsak posameznik bi lahko začutil cilj, ki ga ima in postal olimpijski prvak v tem klicu. V vsaki življenjski disciplini je lahko človek olimpijski prvak!”

Foto: Žiga Živulović jr./BOBO