EuroBasket 2015

Hrvaška izbrala Slovenijo

Romanje slovenskih navijačev v Zagreb

65236156_zagreb_show
Prizorišče predtekmovalne skupine C v Zagrebu
foto: MMC RTV

Hrvaška bo evropsko prvenstvo začela na domačem terenu v Zagrebu, kjer si organizatorji na vseh tekmah domače reprezentance želijo polno Areno, zaenkrat naj bi bili povsem razprodani tekmi s Slovenijo in Grčijo, za ostale pa naj bi bile vstopnice še na voljo. Hrvaška reprezentanca ima nekaj izjemnih posameznikov in letos si seveda želi nadgraditi rezultat z zadnjega Eurobasketa, ko so bili naši sosedje v Sloveniji četrti.

O pričakovanjih na Hrvaškem nam je več povedal reporter hrvaškega radia Srđan Fabijanac: “Pričakovanja so visoka, po imenih imamo dobro reprezentanco. Zdaj je samo vprašanje, koliko bodo poškodbe vplivale na našo in druge reprezentance. Potrebna je previdnost, saj po skupinskem delu doma takoj sledijo tekme na izpadanje. Veliko je optimizma, ki ga dajejo dobro odigrane pripravljalne tekme.”

V ospredju hrvaške reprezentance bosta dva mlajša igralca. 21-letni Dario Šarić, ki je pred dvema letoma navduševal v Ciboni, v pretekli sezoni pa igral za turški Efes. Še leto mlajši kot Šarić pa je Mario Hezonja, ki je igral za Barcelono, letos pa je bil kot peti izbran na naboru NBA. Izjemno pomemben člen hrvaške ekipe bo tudi Bojan Bogdanović, ki je v pretekli sezoni igral v NBA za Brooklyn Nets, pod košem pa bo tekme začenjal soigralec Hezonje v Barceloni, Ante Tomić.

Mlado orožje Mario Hezonja

Mlado orožje Mario Hezonja

foto: FCB Basket

Kot gostitelji so si Hrvati lahko sami izbrali enega od nasprotnikov v predtekmovalni skupini in zaželeli so si Slovenijo.

Srđan Fabijanac, reporter hrvaškega radia: “Hrvaška je izbrala Slovenijo zaradi bližine Zagreba, saj je to zagotovilo, da bo dvorana polna tudi na drugih tekmah, ne samo na hrvaških. Moti me, da so na velikih tekmovanjih nekatere tekme odigrane pred praznimi tribunami. Ni lepo gledati tekme med Slovenijo in Grčijo, če ni gledalcev, ta tekma pa bo v Zagrebu gotovo napolnila Areno.”

Tekma med Slovenijo in Hrvaško bo verjetno najbolj vroča tekma v skupini z veliko motivacije na obeh straneh, rezultat na medsebojnih srečanjih reprezentanc na evropskih prvenstvih pa je 2:2. Nazadnje so Hrvati Slovence premagali prav v Celju na domačem evropskem prvenstvu.