Odbita do bita

Ko mobi ve, kaj v jogurtu je

V tujini se je že pojavila tekmovalnost pri trženju sledljivosti hrane

10746948_10204430812346864_1380134447_o
Ustvarjalci mobilne aplikacije Izvor
foto: Osebni arhiv

Ste vedeli, da lahko lonček jogurta vsebuje tudi več kot 100 različnih virov mleka? Slovenski kupci postajajo vedno bolj ozaveščeni, pomembno jim je, od kod prihaja njihova hrana, in za lokalno pridelane izdelke so pogosto pripravljeni odšteti tudi kakšen evro več.

A pri poplavi hrane, s katero so založeni naši trgovci, in izjemno drobnem tisku, v katerem so navedene sestavine, pogosto pa manjka podatek o njihovem izvoru, se potrošnik marsikdaj sprašuje – kaj sploh kupuje.

Tomaž Levak in Žiga Drev, ki tvorita podjetje Prospeh, sta skupaj s partnerji iz Srbije razvila aplikacijo za pametne telefone Izvor, s katero lahko ugotovite, od kod prihajajo določeni mlečni izdelki.

V ozadju aplikacije se skriva dobro povezovanje med podjetjem Prospeh in poslovnimi partnerji – v Sloveniji gre za zdaj za eno izmed mlekarn. Od prve objave pred nekaj tedni si je brezplačno aplikacijo Izvor na svoje pametne telefone preneslo že več kot 1.500 uporabnikov.

Izvor je le začetek velike zgodbe, imenovane “Origin Trail”, ali Sledenje izvoru, v kateri bo potrošnik sčasoma lahko sledil tudi izvoru drugih zahtevnejših predelanih izdelkov. Mlada podjetnika pa upata, da bosta podporo pri nadaljnjem razvoju dobila tudi od države. Ta navsezadnje z obsežnimi kampanjami tudi spodbuja kupovanje lokalno pridelane hrane.