Kosovel na novi plošči, Pestner v knjigi

Foto: matejkrajnc.com
Foto: matejkrajnc.com

Foto: matejkrajnc.com

Glasba v knjigi in knjiga v glasbi, bi lahko na kratko povzeli tokratni Telstar. Kantavtor in literat Matej Krajnc je napisal knjigo o glasbi Ota Pestnerja “Ciganska kri”. V njej na poznavalski način obravnava vsa Otova glasbena obdobja ter jih postavlja v časovni in svetovni glasbeni kontekst.

Obenem je izšla plošča z enakim naslovom, na kateri je Otov živi nastop, posnet pred dobrim desetletjem. Telstar bo z Matejem odstrl platnice knjige, si privoščil glasbeni kos ali dva s plošče ter dal besedo tudi protagonistu Otu.

V nenavadnem glasbenem slogu pa se je basist Bojan Brajkovič lotil pesnika Srečka Kosovela. Zakopal se je v njegove Integrale in uglasbil šestnajst pesmi, od “Rdeče rakete” do “Svetilke ob cesti”.

Posnel jih je s številnimi prijatelji, ki so posodili predvsem glasove, to so Kristina Oberžan, Mitja Šedlbauer, Anita Kay, Matej Kodrič in drugi. Na plošči “Bodi svetilka / Be a Lamp” se srečujejo trip hop in Kons, šepet in eksperimentalna elektronika, Zlata okna in pop.

Še enega Kosovela za vsakdanjo zvočno rabo, ki si ga lahko privoščite tudi prek spleta, bo za Telstar pokomentiral avtor glasbe sam.