Petkova izvidnica

Kaj je ostalo od mladinskih hotelov?

Hostel ali hotel ... to je zdaj vprašanje!

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Foto: Flickr

V obdobju, ko se pri nas končuje visoka turistična sezona, se slovenski ponudniki prenočišč pripravljajo na naval gostov, ki bodo našo državo – predvsem zaradi Evropskega prvenstva v košarki – obiskali septembra. Za vse, ki prisegajo na nekoliko nižje cene nočitev in nekoliko drugačno izkušnjo bivanja, ima pri nas odprta vrata tudi vedno več mladinskih hotelov oziroma hostlov.

V Sloveniji po podatkih Popotniškega združenja v okviru mednarodne mreže mladinskih hotelov deluje 43 hostlov. Letos smo uradno bogatejši za tri – v Ljubljani, na Ptuju in v Bovcu. Neuradno pa precej več, saj se lahko z imenom hostel na spletu, razen na uradni strani Združenja mladinskih hotelov, promovira tako rekoč vsak ponudnik.

Vodja hostla v centru Ljubljane Živa Vidic Licul, ob predpogoju, da na trgu ne pride do tako imenovanega dumpinga cen prenočišč na račun zapolnjenih kapacitet slovenskih hostlov, v naraščajočem številu hostlov ne vidi grožnje, temveč priložnost:

Mislim, da je zelo dobro, da se število povečuje, ker so kapacitete glede na povpraševanje še vedno majhne.

Popotniško združenje pa opozarja na razmeroma nizko zasedenost slovenskih hostlov – njihovi podatki pričajo zgolj o tretjinski zapolnjenosti, ki bi lahko bila tudi posledica močno povišanega števila mladinskih hotelov, ki so svoja vrata odprli v zadnjih nekaj letih.

Pa vendar: Evropsko prvenstvo v košarki bo v slovenske hostle gotovo pripeljalo za september nadpovprečno število obiskovalcev.