Na piedestal

Na piedestal: Žiga Murko

zm_07
zm avtor fotografij

V prvi julijski oddaji Na piedestal je svoje projekte predstavil pozavnist, skladatelj in producent Žiga Murko. Je vodja dveh zasedb in član številnih skupin.

Med izbranimi skladbami  jih lahko poslušate nekaj  premierno s še neizdane plošče “13” zasedbe Žiga Murko 13.

Žiga Murko se je pred kratkim vrnil z dvomesečnega delovnega obiska New Yorka, kjer je dokončal novi EP ter si na jazzovski in elektronski sceni nabiral nova poznanstva. Pravzaprav se je v mesto vrnil, da bi nadgradil svoj projekt Žiga Murko 13, ki ga je s 13-članskim brass bendom, sestavljenim iz slovenskih in ameriških jazzistov, lani snemal v brooklynskem studiu, pri nas pa smo ga lahko lani slišali na Jazz festivalu Ljubljana, Festivalu Boben in lajna ter festivalu Lent. Tokrat je prevladala njegova producentska žilica, saj je akustični zvok zasedbe preoblekel v elektronsko različico, ga podkrepil s hip hop ritmi in zvoki mesta, ki jih je lovil med svojim bivanjem v Brooklynu ter vse skupaj ovil v nostalgično atmosfero analognega zvoka, ki ga prestrezajo futuristični efekti.

Žiga Murko je svojo glasbeno pot začel pri sedmih letih z igranjem klavirja,vendar ga je neustavljiva radovednost za očetovo pozavno kmalu potegnila od klavirja k pozavni. Enajst let je študiral klasično glasbo pri mnogih priznanih mentorjih, kot sta Branimir Slokar in Dušan Krajnc. V tem obdobju je nastopal z zasedbo Trombone Quarter 3+1 pod vodstvom prof. Alberta Kolbla, ki je leta 2006 zmagala na državnem tekmovanju pihalnih zasedb ”Temsig”. Po maturi na Umetniški gimnaziji v Kopru se je “usmeril” k jazzovski pozavni, se preselil na Nizozemsko in nadaljeval svoje izobraževanje na Jazzovskem konservatoriju v Rotterdamu. Njegova mentorja sta bila vrhunska jazzovska pozavnista Bart Van Lier in Ilja Reijngoud. V tem obdobju se je srečal in se učil od jazzovskih mojstrov (kot so npr.: John Abercrombie, Jason Moran, Bryan Lynch, Arturo Sandoval, Maria Schneider, Steve Turre, Alex Sipiagin in Ralph Peterson) ter si pridobil različne izkušnje. Nastopal je s Codarts Big Bandom na North See Jazz festivalu v Rotterdamu, ki ga je takrat vodil pozavnist Adrian Mears, ter sodeloval v mnogih šolskih in izvenšolskih projektih.

Leta 2009 se je pridružil glasbenemu kolektivu Next. Zasedba z edinstvenim konceptom, ki združuje moderen jazzovski jezik z drugimi glasbenimi žanri ter ga začini s tradicionalnimi zvoki glasbe z Balkana – zato da ustvari glasbo Next .

zm 4 avtor fotografij

Igra tudi v projektu Jana Kusa – Amna, v zasedbi, ki v glasbenem ustvarjanju prepleta jazz in flamenko, ter v številnih drugih bandih. Je tudi član Komba Zlatka Kaučiča.
Žiga je na rotterdamskem Jazzovskem konservatoriju diplomiral leta 2011, se vrnil domovino in prepričljivo premika meje improvizirane glasbe.

Njegov kvartet Žiga Murko Group je groovevovsko usmerjena zasedba mladih progresivnih glasbenikov, ki prepletajo tradicionalne jazzovske tehnike z bolj sodobnimi elementi urbane in elektronske kulture. Z zasedbo Žiga Murko Group je posnel in v samozaložbi leta 2012 izdal ploščo Islands.
Januarja 2012 pa je v New Yorku posnel svoj prvenec s 13-člansko brass senzacijo, ki se je premierno predstavila na festivalu Jazz Cerkno 2011 – ŽIGA MURKO 13. Zasedbo sestavljajo 4 trobente, 3 saksofoni, tuba in bobni. V njej pa igrajo David Binney, Mark Turner, Alex Sipiagin, Jason Palmer, Andy Hunter, Josh Roseman, Dave Taylor, Josh Evans, Billy Buss, Jan Kus, Goran Krmac and Andrej Hočevar.

Žiga Murko v oddaji Na piedestal.