Evrotip

Harry Potter na univerzi

Hrry Potter (Foto: Bobo)
Harry Potter (Foto: Bobo)

Harry Potter (Foto: Bobo)

Generacija, ki je začela s prebiranjem priljubljenih knjig britanske pisateljice J. K. Rowling, danes že prebira študijsko literaturo na univerzah. No, za študente univerze v Durhamu pa je prav Harry Potter predpisana študijska literatura.

Kot je povedal profesor dr. Martin Richardson, nosilec predmeta Harry Potter in doba iluzije, njegovi študentje prepisano literaturo poznajo do zadnje črke. A to ni le predmet, pri katerem bi prebirali o dogodivščinah na Bradavičarki. 

Idejo je spodbudil pogled skozi okno pisarne. Profesor Richardson namreč vsak dan uživa v razgledu na Durhamsko katedralo, v kateri so posneli nekatere prizore iz prvih dveh filmov o mladem čarovniku. Na pobudo študentov pa je ideja prerasla v univerzitetni predmet. Profesor Richardson je moral slediti strogim pravilom univerze, ki predvidevajo temeljito pripravo 22-ih predavanj ter predstavitev vsebine, namena in ciljev predmeta. A s tem ni bilo večjih težav, je povedal profesor Richardson:

“Kmalu je postalo očitno, da je Potter univerzum poln ključnih vprašanj. Ko smo sestavljali teme, so se oblikovala vprašanja, s katerimi se človeštvo spopada že od svojega začetka.”

Tako študentje na Durhamski univerzi pri predmetu Harry Potter in doba iluzije skušajo umestiti fenomen Harryja Potterja v družbeni , kulturni in izobraževalni kontekst in se v okviru tega posvečajo številnim vprašanjem, ki so sestavni del izobraževanja po vsem svetu. Harry Potter je tako po mnenju profesorja dr. Martina Richardsona lahko veliko več kot domišljijska pripoved in je brez dvoma vreden akademske obravnave, hkrati pa v njem ne manjka zgledov in modrosti, ki se jih lahko drži tudi vsak bunkelj:

“Veliki filozof je seveda Dumbeldore, ki je čudovito povedal, da ni pomembno, kaj smo, ko se rodimo, pomembno je, v kaj odrastemo. In tej misli skušam slediti tudi ko predavam svojim študentom. Želim jim dati priložnost, da raziščejo sebe, druge in družbo, v kateri živijo.”