Danilo Kocjančič 1949 – 2013

Odšla je legenda slovenske zabavne glasbe

Danila Kocjančiča je glasbena puščica zadela v zgodnji adolescenci. Mlad in odprt človek je kot goba, ki vpije vse, kar sliši. V začetku šestdesetih so se tako zgodili The Beatles, ki so za vedno spremenili svet in tudi Danila. Prvo slavo je okusil s Kameleoni, a življenje s seboj nosi spremembe, tako jih je tudi Danilo na glasbenem področju nanizal kar nekaj. Skupine Labirint, Bumerang, Prizma, Bazar in Halo so vsaka v svojem obdobju postavile pomembne kamne v hišo slovenske zabavne glasbe.

Danilov naravni čut ali dar za izredno popovsko harmonizacijo na prvi posluh preproste melodije je bil v navezi z izjemnimi besednimi zvezami Draga Misleja Mefa skorajda sanjska kombinacija. Njuno sodelovanje je obrodilo tudi mnogo sadov. Z Mefom sta bila skorajda abonirana za nagrade na Melodijah morja in sonca, Danilo je tam zmagal kar šestkrat.

Pomagal je tudi kopici mlajših izvajalcev, bodisi s posameznimi skladbami ali pa kar s celotnimi projekti. Med večno hvaležne lahko naštejemo Tinkaro Kovač, Laro Baruca, Polono Furlan, Moniko Pučelj in Aleksandro Čermelj. Danilo je posnel tudi dve samostojni plošči (Danilo & Friends in Danilo poje Kocjančiča). Leta 1999 je izšla lepa pregledna zbirka Vse moje ljubezni.

Zadnja leta je ustvarjal v skupini Danilo Kocjančič & Friends, s katero je posnel skladbi Daj, daj, daj in Nisi prva, nisi zadnja.

Njegova skromnost in prijaznost bo za vedno ostala v srcih vseh, ki s(m)o ga osebno poznali, njegove melodije pa so pomemben del slovenske zabavnoglasbene zakladnice, kjer bodo ostale za vedno.