Uroš Ahčan: “Najbolj sproščen sem v operacijski dvorani.”

Slovenija.Ljubljana.12.03.2009 Uros Ahcan.Foto:Matej Druznik/DELO

Uroš Ahčan je zdravnik, čigar urnik je  zapolnjen do zadnjega kotička, kirurg, ki se najbolj sprosti in uživa v operacijski dvorani, predavatelj, ki ga navdušuje vzgoja zdravnikov za prihodnost in  raziskovalec, ki ga zanima napredna medicina.

Delaven in nepopustljiv, kritičen do politike, človek, ki si ne zatiska oči in se mu ni težko izpostavljati.

“V kirurgiji si ne smemo zatiskati oči in če bi vsi ostali opravljali enako svoje del,o teh težav, ki jih imamo danes, ne bi imeli. Se pravi, odstraniti je treba vse, kar nam škoduje in potem vzpostaviti novo stanje. Tako na telesu, kot  spremeniti stanje duha oz. finančno stanje, če želite.”

Pravi, da na stanje gleda racionalno in se sprašuje, ali res imamo krizo, ali pa je ta kriza zgolj navidezna? “Predvčerajšnjim sem poslušal, da je projekt razvoja novega lovskega letala vreden 1000 milijard evrov, prebral sem v časopisu, da bodo Ronaldu povišali plačo na 20 milijonov evrov, berem o pasjih hotelih.”

Dodaja, da se sprašuje, ali živimo v resnični krizi, ali je le kriza le navidezna, gre torej za neustrezno prerazporeditev dobrin?

Predan je družini, v vlogi očeta in vzgojitelja pa meni, da je najbolje, da pustiš svobodo igre, ob prekršku v kazenskem prostoru pa zapiskaš in tudi morda podeliš rumeni ali rdeči karton.