Projekt Simbioz@

E-državljan: Franc Viktor Nekrep

Franc Viktor Nekrep, 69-letni "tviterat"

nekrpe

Foto: Val 202

Tablica, e-bralnik kindle, prenosni računalnik, pametni mobilnik … Vse to uporablja 69-letni Franc Viktor Nekrep, verjetno najstarejši aktivni slovenski tviteraš (@fvnek) in pisec treh blogov.

“Nekoč smo se mladi Mariborčani dobivali pri znamenitem ezl eku in se tam vse zmenili. Takšna druženja so zdaj nadomestili drugi mediji, tudi internet, ki pomeni veliko obogatitev. Je pa škoda, da bi pozabili na vse dobre strani, ki nam jih ponujajo osebna druženja.” 

Franc Viktor Nekrep se je iz Maribora odpravil na študij veterine v Ljubljano, kasneje je magistriral in doktoriral iz mikrobiologije in bil dolgoletni profesor na Biotehniški fakulteti.

“Z internetom sem se srečal že zelo zgodaj, nekoč nam ga je na Inštitutu Jožefa Stefana “pokazal” Mišo Alkalaj, zelo zgodaj smo mrežo vzpostavili tudi na oddelku naše fakultete,” pripoveduje Nekrep, ki že dolga leta živi v Domžalah.

Z internetom so se pojavile tudi priročne možnosti za krajo intelektualne lastnine, spomnimo se samo očitkov o prepisanih diplomskih in magistrskih delih. Tudi prof. Nekrep je imel v dolgi karieri veliko izkušenj s prepisovanjem študentov.

Ena izmed prvih digitalnih fotografij Franca Viktorja, ki jo je pred mnogimi leti posnel njegov kolega na fakulteti. Foto: Blog

“S pomočjo iskalnikov sem preverjal pristnost študentskih del in preganjal prepisovalce. Nisem hotel šikanirati študentov, opozarjal sem jih na pomembnost spoštovanja avtorskih del.”

Osem ur za računalnikom

Franc Viktor je navdušen e-uporabnik, zelo aktiven je na družabnih omrežjih.

Predvsem se navdušuje nad Twitterjem in omrežji Google+ in LinkedIn, manj nad Facebookom.

Facebook je uporaben predvsem za stike z domačimi. Redno uporabljam tudi Skype, tako se pogosto slišimo s hčerko in sinom, ki živita v San Franciscu oziroma v Londonu. Ja, kar veliko sem za računalnikom. Nekje osem ur, včasih tudi več.”


Od Bologne do Balkana

Upokojeni univerzitetni profesori še vedno aktivno spremlja svojo stroko, kjer mu sodobne tehnologije nudijo veliko pomoč, kritičen pa je tudi do dogajanja v slovenskem visokem šolstvu.

“Omejevanje sredstev je problematičen ukrep. Bojim se, da bomo zapravili, kar smo leta gradili. Bil sem zagovornik Bolonjske reforme, a se je proces izjalovil. Zgodila se je balkanizacija Bologne.”