Slovenci na vrhu sveta

Himalaja, (Foto: kkcondon, Flickr)

Himalaja (foto: kkcondon, Flickr)

V Himalaji je danes prav tako mrzlo kot je bilo pred 40 leti. Prav tako pa se niso spremenile želje – stati na samem vrhu sveta, ali pa vsaj preseči osem tisoč metrov.  V 70-ih letih se je na pot proti bivališču zime odpravila jugoslovanska alpinistična odprava s kratico JAHO. V desetih letih so dosegle kar nekaj ciljev, dober konec pa je prav gotovo prva slovenska osvojitev Everesta leta 1979. Danes svet obkrožajo fotografije kolon ljudi, ki se vijejo na vrh sveta. To pa ni edina sprememba, ki jo je v 40 letih prineslo himalajstvo.

Glasbena zmešanka: Lady Marmalade

Skladbo Lady Marmalade so prvi posneli The Eleventh Hour, njihov pevec Kenny Nolan je bil eden od avtorjev skladbe. Drugi je bil Bob Crewe, pisec uspešnic za Bobbyja Darina, Roberto Flack in celo Michaela Jacksona. Nekoč je bil v New Orleansu in pod vtisom francoske četrti in bližnjih javnih hiš je nastala tema, ki opisuje tamkajšnje dogajanje. Zato je tudi eden glavnih verzov skladbe v francoščini, v njem se dekle sprašuje, če se bo zvečer kaj dogajalo …

Producent Allen Toussaint je z ženskim triom Labelle posnel novo verzijo, ki je bilo zelo uspešna, poleg glavne pevke Patti Labelle v skladbi pojeta še Nona Hendryx in Sarah Dash. Skladba je dosegla vrh lestvice v ZDA in Veliki Britaniji, leta 1998 so jo Britanke All Saints še enkrat ponesle na vrh v domovini, ponoven triumf na obeh straneh Atlantika pa je dosegla z izvedbo iz muzikala Moulin Rouge leta 2001. Takrat so jo posnele Christina Aguilera, Pink, Lil Kim in Mya.