Frekvenca X

Hiše na drevesih in drevesa na hišah

V drugem delu serije Mesta prihodnosti iščemo majhne trike in velike ideje za boljša bivališča in soseske prihodnosti

Milano
Stolpnica Bosco Verticale (Navpični gozd) v Milanu
foto: Val 202 / Maruša Kerec

Obiščemo najpametnejšo stavbo v Sloveniji, v kateri je nekaj tisoč senzorjev, vse je popolnoma avtomatizirano. Gremo v milansko stolpnico, na kateri raste 20 tisoč rastlin. Preselimo se v barcelonsko sosesko, ki je prednost na cestah dala pešcem in kolesarjem. Pogovarjamo se z Benečani, ki v boju proti masovnemu turizmu okupirajo prazne hiše.

V drugem delu serije o mestih prihodnosti iščemo majhne trike in velike ideje za boljša bivališča in soseske prihodnosti. S hitrimi širitvami mest pospešeno nastajajo nove pobude z inovativnimi metodami gradnje, zasnove in upravljanja prebivališč. Razmišljamo o primerih dobrih praks, ki so z enostavnimi arhitekturnimi in urbanističnimi posegi dosegle opazne spremembe v življenjskih vzorcih prebivalcev.

“Zelenje in drevesa lahko postavimo v središče procesa oblikovanja, postali bi lahko interesna skupina, ki bi jo morali upoštevati.”

Sogovorniki: Laura Gatti (krajinska arhitektka in agronomka), Maja Simoneti (Inštitut za politike prostora), Patrick Kappert (prebivalec superotoka v Barceloni), Nicola Ussardi (Assemblea Sociale per la Casa, Benetke)

Prvi del serije o hitrih širitvah mest najdete tukaj, tretji del o nevidnem ožilju mest pa tukaj

Predlogi za dodatno brskanje:

Podatki o Navpičnem gozdu (Bosco Verticale)

Video o “superotoku” Poblenou

Facebook skupina beneških aktivistov

Ukrepi, ki jih mesta sprejemajo za omejevanje masovnega turizma (in CityLab nasploh)

Reportaža o zelenih strehah Ljubljane na Prvem

Objavili smo tudi izvirni intervju z raziskovalcem širitve mest Robertom Muggahom