Izštekani ekstrakt minulega leta.

Izštekani ekstrakt minulega leta

 

Bi radi čimprej izštekali tole neprijetno leto? Bi radi v novem letu naredili nekaj prvič, drugače kot vselej doslej? Nekaj čisto svojega, neznanega? Bi pobegnili stran in tam, kjer veljajo drugačna pravila, znova poiskali sami sebe? Potem veste, kako se počutijo glasbeniki, ko se podajo v Izštekane. V letu 2021 so se tega izziva lotili Leonart, In The Attic, Chris Eckman, Lusterdam, Balladero, Tretji kanu, Društvo mrtvih pesnikov, Sladica ter Skova in Skovani. In tudi letos vam ob koncu, v času vsakovrstnih letnih retrospektiv ponujamo ekstrakt, izštekano esenco minulega leta.

Mariborski LEONART so odprli izštekano leto po izidu drugega albuma, s krasnimi akustičnimi izvedbami dobro znanih songov, v pošteno razširjeni zasedbi in s posebnim gostom Hamom. S čudovito ranljivostjo nas je februarja pretresla mlada mendarodna indierockovska zasedba IN THE ATTIC, ki se jim je pridružil Siddhartin Tomaž O. Rous. Tudi marčno izštekavanje pri nas živečega Američana CHRISA ECKMANA je temeljilo na gostih, posebej za oddajo je pripravil številna sodelovanja s slovenskimi glasbeniki, od Širom prek Jane Beltran do Narata, ter predpremierno predstavil nov album. Zelo intimno, le kot osnovni kvartet, so se aprila izštekali LUSTERDAM, tudi oni so prvič zaigrali niz novih skladb. Klavirski kantavtor BALLADERO je maja v izštekano stratosfero poletel na vesoljski ladji z več kot dvajsetčlansko posadko, ki so sestavljali Camerata Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra, Samo Budna, Jadranka Juras in drugi. Dolenjski subtilneži TRETJI KANU so junija po izštekanih okljukih zaveslali skupaj z bluzerji El Kachon, s katerimi so siamsko povezani. DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV je ob tridesetletnici avgusta v Novem mestu pripravilo enega izštekanih presežkov leta, akustično pahljačo večera pa je razširil Godalni kvartet Corcoras. Zvezdniški soul in funk kolektiv SLADICA je bil oktobra na zmagovitem pohodu na krilih avtorskega albuma, v prvih vrstah so bili vsi od Tokca do Marine Martensson, od Lare Love do Maye. Odlični mladi trnovski raper SKOVA pa je novembra s svojimi Skovanimi dodal repete zlomljenih ritmov ter potrkal na našo vest: smo res naredili dovolj za vse izštekane?

Pa to še ni vse! Če pokličete zdaj... Ne, pardon. To že ne bo pravi slog. Dasiravno nekaj reklamne intonacije temule pritiče. Minulo leto je navrglo kar štiri albume s posnetki iz Izštekanih: Le Serpentine, Čedahuči, Generator in Big Foot Mama - Akustika. Ne oklevajte, kliknite.

Prilagamo izbor fotografij iz oddaj v letu 2021, avtor je Alan Orlič Belšak. Nekoliko širši izbor najdete tule. Še več imenitnih slik pa tule.

Leonart, Izštekani, 25.1.2021, foto Alan Orlič Belšak

In The Attic, Izštekani, 22.2.2021, foto Alan Orlič Belšak

Chris Eckman, Izštekani, 15.3.2021, foto Alan Orlič Belšak

Lusterdam, Hieronim Vilar, Izštekani, 19.4.2021, foto Alan Orlič Belšak

Balladero, Izštekani, 10.5.2021, foto Alan Orlič Belšak

Tretji kanu, Izštekani, 14.6.2021, foto Alan Orlič Belšak

Društvo mrtvih pesnikov, Izštekani, 28.8.2021, foto Alan Orlič Belšak

Sladica, Izštekani, 11.10.2021, foto Alan Orlič Belšak

Skova in Skovani, Izštekani, 15.11.2021, foto Alan Orlič Belšak

Jure Longyka