Album, ki je nastal v oddaji novembra 2019, napovedujejo s skladbo Je mimo leto z gostom Rudijem Bučarjem

Album Izštekani Čedahuči je nastal 19. novembra 2019 v istoimenski kultni oddaji na Valu 202. Od 12. februarja 2021 je na voljo pri ZKP RTV Slo in pri vseh spletnih glasbenih ponudnikih. Napovedujejo ga s posebno verzijo skladbe “Je mimo leto”, v kateri je nastopil gost Rudi Bučar.

Čedahučiji so slovenski folksterji, kot so jih poimenovali novinarji, ki uradno obstajajo od leta 2013. Glasba, ki jo igrajo, je preplet folk-rocka, indie-folka, americane, countryja ter tistega elementa “Č”, zaradi katerega pri Čedahučijih vedno znova ne vemo, kaj pričakovati. Bodo prišli Blaž, Romana in Danijel kot trio - ali jih bo dvajset? Bodo nežni ali bodo žgali? Pravijo, da se ne obremenjujejo z žanri. Da poskušajo igrati na čimvišji ravni ter glasbo ohranjati (njim) sveto, spotoma pa poslušalcem dati, kar premorejo.

Leta 2019 je že kazalo, da bodo s projektom Čedahuči zaključili, in čisto potihem so se umaknili. Po polletnem premoru so pogledali s svežimi očmi in si zastavili temeljno vprašanje: Ali je svet lepši s Čedahučiji ali brez? Ugotovili so, da je lepše, če Čedahučiji obstajajo, in šli naprej. Za Izštekane so se preimenovali v Čedahuči 2.0, predstavili novo verzijo samih sebe in v šali povedali, da gre za nadgradnjo operacijskega sistema.

Zbrali so se v krepko razširjeni zasedbi in pesmi dodobra prearanžirali. Prišli so z namenom, da se ozrejo na dosedanje ustvarjanje ter proslavijo prijateljske in glasbene vezi, ki so jih spletli. Med gosti je bil Rudi Bučar, ki je naravnost zablestel v pesmih “Je mimo leto” in “Tišina”, skupaj pa so predstavili še njegovo takrat novo pesem “Kakšni so takšni”. V intimni klavirski priredbi pesmi “Listje pada z mano na tla” smo slišali klaviaturista Jeana Markiča, vodilni član benda Fed Horses Jure Mihevc je polepšal skladbe s čudovitimi zvoki lapsteela. Z Avstrijske Koroške so prišli Pevci iz Sel, zaigral je godalni kvartet, pridružili so se tudi mnogi izmed bivših članov zasedbe - Matjaž Jakin, Andrej Ilar, Žan Jurca.

Čedahučiji so se doslej izogibali digitalnim platformam in album Izštekani je njihov prvenec v svetu spletnih glasbenih ponudnikov. Vabijo vas, da obiščete tudi njihovo novo spletno stran, oziroma, kot jo sami imenujejo, spletni dom Čedahučijev.

 

Seznam skladb:

  1. Čedahuči 2.0
  2. Čas in Pismo
  3. Listje pada z mano na tla
  4. Če hočeš, grem
  5. Js in ti
  6. Severnica
  7. Sveča na oknu
  8. Simple song
  9. Kakšni so takšni
  10. Je mimo leto
  11. Svet je lepši s Čedahučiji
  12. Tišina

Album Čedahuči Izštekani je dostopen na naslednjih povezavah:

in pri drugih spletnih ponudnikih glasbe.

Fotografije iz oddaje, avtor Alan Orlič Belšak

 

foto na naslovnici: Jana Šnuderl (Jana & Simon oblikovanje)

 

Jure Longyka