Pred natanko dvema letoma smo poslušalce v posebni akciji povabili, naj z novimi in privlačnimi otroškimi in mladinskimi knjigami skušajo kar se da napolniti police v OŠ Veržej. To je namreč šola, v katero sta združena tako vrtec kot tudi poseben zavod za osnovnošolce iz vse Slovenije, ki so jih strokovnjaki zaradi različnih razlogov morali umakniti iz njihovih družin. Ker kraj nima druge knjižnice, oddaljene knjižnice v Murski Soboti in Ljutomeru pa so za otroke iz doma povsem nedosegljive, je šolska knjižnica še posebej pomembno stičišče in zatočišče za otroke in mladostnike.

Izjemno velik odziv poslušalcev je presenetil vse, mlade bralce in zaposlene, nove knjiga pa so v knjižnico privabile tudi tiste, ki prej vanjo niso zahajali.

V knjižnico zdaj radi prihajajo tudi tisti, ki jih prej sploh nismo mogli privabiti!

 

Pred natanko dvema letoma smo poslušalce v posebni akciji povabili, naj z novimi in privlačnimi otroškimi in mladinskimi knjigami skušajo kar se da napolniti police v OŠ Veržej. Ta namreč združuje vrtec, hkrati pa tudi poseben zavod za osnovnošolce iz vse Slovenije, ki so jih strokovnjaki zaradi različnih razlogov morali umakniti iz njihovih družin. Ker kraj nima druge knjižnice, dom pa je tudi tako rekoč edini dom za te otroke, je šolska knjižnica še posebej pomembno stičišče in zatočišče za otroke in mladostnike. Izjemno velik odziv poslušalcev je presenetil vse:

“Prejeli smo natanko 6995 knjig, številne revije, CDje, tudi nekaj kaset. Več kot 4700 je bilo zelo uporabnih: izjemno lepo ohranjenih ali celo novih, otroci so kar cepetali, iz dneva v dan so prihajali v knjižnico in prisili, ali si kakšno knjigo smejo izposoditi še preden jo bomo popisali in dali na police,” navdušenje otrok opisuje knjižničarka Marjana Rojnik.

“Komaj smo čakale, tak užitek je bil jemati te lepe knjige iz škatel, med njimi so bile tudi takšne, ki smo si jih že dolgo želele. Prej smo morale ponje v Mursko Soboto, zdaj pa so tukaj, na dosegu roke,” so se podarjenih knjig veselile osnovnošolke Lara, Nuša, Tjaša in Stela: “Med knjigami je bila tudi Kot v filmu, ki sem si jo že dolgo želela prebrati, pa je bila v murskosoboški knjižnici vselej izposojena,” je bila vesela Nuša. “Jaz pa sem končno lahko prebrala knjigo o vampirjih, takoj, v enem dnevu. In potem sem jo prebrala še trikrat,” kar kipi iz Lare.

“Naju pa je presenetilo, da so v knjižnico začeli prihajati tudi tisti, ki so prej vanjo zašli, če je bilo res treba. Zdaj pa prihajajo in brskajo po knjigah. Toliko jih je, da bova v knjižnico zagotovo prihajali še prihodnje leto, ko bova sicer že srednješolki,”  sta prepričano zatrdili Stela in Tjaša.

Njihova šolska knjižnica je z akcijo projekta Botrstvo, v kateri so poleg Vala 202 sodelovali tudi Radio Koper in Radio Maribor, napolnjena z več kot 4700 knjigami. “Vse za našo knjižnico niso bile uporabne, približno tretjino smo jih oddali naprej: vsaj 1000 slikanic smo oddali v vrtec, ki deluje v okviru naše šole, knjige za starejše smo podarjali domovom za upokojence, antikvariatom in drugim, ki so bili takih knjig veseli in so jim prišle prav. Je pa sama akcija podarjanja knjig, ki jih ne potrebuješ več, podoben učinek sprožila tudi pri šolarjih in so tudi sami svoji knjižnici začeli podarjati knjige, ki jih več niso potrebovali. In spremenil se je odnos do branja,” meni učiteljica slovenščine Vanda Novak:

“Navdušenje se je razlezlo tudi v razrede, otroci si priporočajo knjige, ki so jih prebrali in se o vsebinah tudi pogovarjajo,” pravi učiteljica slovenščine Vanda Novak, ki je nad akcijo bdela od vsega začetka. “Zanimivo je tudi, da so v knjižnici pogosteje oglasijo tudi otroci, ki živijo v našem domu, in v knjigah iščejo vsebine ali junake, ki bi jim bili blizu, ki so morda doživeli podobne tragedije in usode, ki jih doživljajo sami. In jim knjige pomagajo razmisliti in razumeti nekatere stvari, o katerih se sicer z drugimi ne zmorejo pogovoriti.”

“Res hvala vsem, ki so kakor koli sodelovali v tej akciji. Sredstev za nakup knjig namreč v šolstvu že leta ni dovolj in vprašanje je, kdaj bi otrokom sploh lahko kupili nove knjige,” je za vse podarjene knjige hvaležna tudi ravnateljica OŠ Veržej Marija Ferenc.

“Zdaj pa so postale ne le del knjižnice, pač pa so knjige, podarjene kot darilo ob vstopu v šolo, nagrada za dosežke ali spodbuda skozi težke čase postale pomemben del življenj šolarjev iz našega kraja in tistih, ki so pri nas v Veržeju našli vsaj začasen dom.”

Res iskreno se vsem sodelujočim zahvaljujemo tudi Valovci!

https://val202.rtvslo.si/2015/11/zakaj-bi-omejevali-moznosti-mladim-ki-si-zelijo-branja/

//val202.rtvslo.si/2015/11/tudi-s-knjigami-do-bolj-enakih-moznosti/

https://val202.rtvslo.si/2015/12/knjiga-pomeni-okno-v-svet/

 

Jana Vidic