Zadostna telesna dejavnost je koristna v vseh življenjskih obdobjih, zato bomo v tokratni oddaji spregovorili o vadbi za starejše. Skrb za redno in dovolj intenzivno gibanje je za starejše bistvenega pomena, s pravilno usmerjeno vadbo pa lahko ohranjajo svojo zmogljivost na ravni, ki jim omogoča samostojno in pestro življenje. O vadbi za starejše in njenih oblikah bodo govorili profesor s Fakultete za šport Vojko Strojnik, udeleženci šole zdravja ter doktor Jaka Strel z ambulante Arcus Medici. V oddaji lahko ujamete tudi nekaj namigov za domačo vadbo.

S strokovnjaki na področju športa smo spregovorili o koristi vadbe za starejše

V prejšnjih oddajah smo že govorili o vadbi v fitnesu in vadbi za otroke, ker pa je zadostna telesna dejavnost koristna v vseh življenjskih obdobjih, bomo v tokratni oddaji spregovorili še o vadbi za starejše. Skrb za redno in dovolj intenzivno gibanje je za starejše bistvenega pomena, s pravilno usmerjeno vadbo pa lahko ohranjajo svojo zmogljivost na ravni, ki jim omogoča samostojno in pestro življenje.

"Mirovanje v starosti je lahko velik problem. Ležanje v postelji namreč v zelo kratkem času bistveno zmanjša moč in mišično maso. To pomeni, da lahko že znotraj enega tedna postanete za dvajset odstotkov šibkejši. Za veliko ljudi, ki so na meji gibalnih sposobnosti, to pomeni, da se ne bodo mogli več dvigniti, da bodo obsedeli ali celo obležali, s tem pa bodo šle njihove sposobnosti pospešeno navzdol." - Vojko Strojnik, profesor s Fakultete za šport

V ambulanti Arcus Medici v sklopu projekta ŽIRfit izvajajo meritve, podobne tistim v osnovnih šolah, kjer na podlagi rezultatov ocenijo pripravljenost posameznika.

"Na podlagi meritev lahko rečemo, da je glavna težava pri starejših slabo ravnotežje. Druga težava je slaba gibljivost ramenskega obroča ter mobilnost prsnega in vratnega dela hrbtenice. Tretja, zelo pomembna zadeva, pa je vzdržljivost v nogah." - Jaka Strel, dr. med. spec. Arcus Medica

Obiskali smo eno od skupin Društva Šola zdravja, kjer že 13 let skupine po Sloveniji skrbijo za redno telesno dejavnost. Ker pa vadba v skupinah trenutno ni dovoljena, v prispevku slišite tudi nekaj namigov za vaje doma.

Jure Jeromen, Nina Smole