Povsem po naključju sta policista policijske postaje Maribor 2 Boštjan Zemljič in Žan Hliš rešila življenje mimoidočemu, ki se je na pločniku zgrudil prav v trenutku, ko sta ga opazila med službeno vožnjo. Ukrepala sta hitro in učinkovito, tudi zato, ker je to del usposabljanja policistov. Kljub temu človeka preplavi adrenalin, priznavata policista, ki sta se vseskozi zavedala, da če ne bosta oživljala, bo človek pred njunimi očmi vsako minuto bolj izgubljal možnost za vrnitev v normalno življenje.

Čeprav je srčni zastoj med pogostimi vzroki za smrt, bolezni obtočil (srca in ožilja) so v splošnem glavni vzrok smrti med moškimi in drugi najpomembnejši med ženskami, v Sloveniji še vedno nimamo posebnega registra teh primerov. Kako bi nam lahko koristil in kako so se pilotnega projekta lotili študenti medicine z mariborske medicinske fakultete?

Odlična priložnost za to, da se tudi sami naučite temeljnih postopkov oživljanja, je prav te dni. Na spletni strani Slovenija oživlja lahko najdete seznam več kot 100 brezplačnih tečajev in prikazov oživljanja po vsej Sloveniji.

Zapiski:

Jana Vidic